
Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης, μίλησε σε ιστοσελίδα σχετικά με τη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης, και τόνισε πώς «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πιθανότητα έκρηξης».
«Αυτό που είπα τότε επιβεβαιώθηκε και συνεχίζεται», τόνισε ο κ. Ζεληλίδης, εξηγώντας ότι «οι δραστηριότητες δεν εντοπίζονται εκεί που αρχικά νομίζαμε, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να έχει μειωθεί σημαντικά και η κατάσταση να είναι πιο ήρεμη».
Αναφερόμενος στις φήμες για τη δημιουργία νέου κρατήρα, ο καθηγητής ξεκαθάρισε: «Η δραστηριότητα εντοπίζεται στην Άνυδρο, εκεί που βρίσκονται τα επίκεντρα. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους».
Σχετικά με το ενδεχόμενο έκρηξης, ήταν κατηγορηματικός: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πιθανότητα έκρηξης. Είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Για να συμβεί, θα πρέπει να παρατηρηθούν σημαντικές ενδείξεις, όπως ανύψωση του κρατήρα, εκπομπή αερίων και αύξηση της θερμοκρασίας».
Ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης δεν απέκλεισε τη δημιουργία νέου κρατήρα στην περιοχή όπου εντοπίζονται τα επίκεντρα των δονήσεων.
«Νομίζω πως αν πραγματικά δημιουργείται ένας καινούργιος κρατήρας, σιγά – σιγά θα υπάρχει ανύψωση, θα το δούμε. Αν αυτό φτάσει να ξεκινήσει έκρηξη, οι επιστήμονες το παρακολουθούν», είπε ο κ. Ζεληλίδης.
Ωστόσο, τόνισε ότι σε βάθος χρόνου τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν: «Η κίνηση του μάγματος προφανώς μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη, αλλά για την ώρα, δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος».
Ολοκληρώνοντας, ο Α.Ζεληλίδης υπογράμμισε ότι «η ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με ακρίβεια. Σήμερα η περιοχή είναι ήρεμη, και είναι πιθανό από αύριο να μην έχουμε καθόλου σεισμούς».
Δ.Παπανικολάου: «Χιλιάδες χρόνια μετά μπορεί να δώσει ένα νέο ηφαιστειακό κέντρο»
Για την πορεία των δονήσεων στις Κυκλάδες μίλησε το πρωί της Κυριακός στο Αction24 ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής Δημήτρης Παπανικολάου.
«Δεν το έχουμε ξαναζήσει αυτό το πράγματα, η κατάσταση είναι δύσκολη. Δεν πρόκειται για τεκτονική διαδικασία. Εδώ και μία εβδομάδα έχουμε καταλήξει ότι κάτω από την Άνυδρο προς την κατεύθυνση της Αμοργού έχει διεισδύσει ένα μεγάλο σώμα μαγματικό υλικό και είναι γρανιτικής σύστασης», είπε.
Και πρόσθεσε: «Το σώμα αυτό που έχει διεισδύσει και προσπαθεί να αναπτυχθεί ασκεί μεγάλη δύναμη προς τα πάνω».
«Αυτή τη στιγμή το μάγμα είναι στα 5 χιλιόμετρα βάθους. Δεν είναι εύκολο να μπορέσει σε μία περίοδο μηνών να σπάσει 5 χιλιόμετρα φλοιού από πάνω και να βγει στην επιφάνεια ώστε να δώσει ηφαίστειο», πρόσθεσε.
«Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα δύο ηφαίστεια. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν άλλο χώρο ο οποίος κάποια στιγμή στο μέλλον, χιλιάδες χρόνια μετά μπορεί να δώσει ένα νέο ηφαιστειακό κέντρο. Σε καμία περίπτωση όμως τώρα», συμπλήρωσε.
Υπογράμμισε πώς όταν το 2011 είχε γίνει σημαντική δραστηριότητα στον πυθμένα του ηφαιστείου και όπως έδειξαν οι μετρήσεις, συνολικά το έδαφος είχε σηκωθεί τότε 50 εκατοστά.
«Από το 2011 παρακολουθούμε την εξέλιξη. Είναι απόλυτα αναμενόμενο, όποτε έχουμε ηφαιστειακούς σεισμούς στο βάθος ανάμεσα στο μάγμα και στον ηφαιστειακό κλοιό, συμβαίνει αυτό», πρόσθεσε.
Πώς εξηγεί το φαινόμενο η Εύη Νομικού
Η γεωλόγος του ΕΚΠΑ που βρίσκεται στη Σαντορίνη και πραγματοποιεί έρευνες, εξηγεί το φαινόμενο ως εξής:
Πως μπορείς να εξηγήσεις ένα πολύπλοκο γεωλογικό φαινόμενο που εξελίσσεται σε έναν ενεργό θαλάσσιο χώρο όπου η ηφαιστειότητα αλληλεπιδρά με την τεκτονική;; Με ένα σχήμα… τη γνώση δεδομένων πολλών χρόνων ερευνών κ τη συνεργασία ξένων κ Ελλήνων συνεργατών!!
Με βάση λοιπόν την χρονική εξέλιξη της σεισμικότητας από τα τέλη Ιανουαρίου έως σήμερα και τα γεωφυσικά δεδομένα από τον υποθαλάσσιο χώρο, τόσο στον ανώτερο φλοιό όσο και βαθύτερα από την ανάλυση των μαγματικών σωμάτων, προκύπτει ως πλέον πιθανή αιτία της σεισμικής διέγερσης με σεισμούς μεγέθους 4-5 η διείσδυση μάγματος κάτω από το ήβωμα της Ανύδρου έως βάθος 4 χλμ.
Η ανύψωση του μάγματος ασκεί τεκτονικές τάσεις στον υπερκείμενο λεπτό φλοιό με αποτέλεσμα ενεργοποίηση κανονικών ρηγμάτων βαρύτητας, που επιτρέπουν την άνοδο του ρευστού υλικού με διάνοιξη χώρου και δημιουργία ηφαιστειακών φλεβών. Η πιθανότητα ενεργοποίησης και του ρήγματος της Ανύδρου παραμένει με πιθανό μέγεθος σεισμού 5.8-6.1.
Το φαινόμενο αναμένεται να διαρκέσει (πιθανόν εβδομάδες) όσο συνεχίζεται η τροφοδοσία του μαγματικού θαλάμου με νέο υλικό από το λιθοσφαιρικό μανδύα στο βάθος.
Η δυνατότητα παρακολούθησης της περιοχής με συνδυασμό μεθόδων έρευνας θα επιτρέψει την ασφαλή εκτίμηση της όλης εξέλιξης της πρωτόγνωρης γεωδυναμικής διεργασίας!! Και αυτό κάνει όλη η επιστημονική κοινότητα!
Η κίνηση των ρευστών που εξηγούμε αυτές τις μέρες καταγράφηκε κ στους σεισμογράφους πριν λίγες ώρες! Τα επίκεντρα τώρα…εντοπίζονται ξανά στην Άνυδρο!!
Μην ξεχνάμε ότι παρόμοιες διεργασίες με κινήσεις ρευστών είχαν καταγράφει κ το 2011-12 χωρίς να έχουμε ηφαιστειακή έκρηξη!!!!! Και σαν φλέβες πάντα τις θαυμάζουμε στη ΒΑ πλευρά της καλδέρας δίπλα στους Επταπαίδες.
Τα ηφαίστεια είναι η αναπνοή του πλανήτη μας κ η κίνηση του διάπυρου υλικού στα έγκατα της γης… είναι συνηθισμένη διεργασία!!
Τα παρακολουθούμε λοιπόν κ αφήνουμε στην άκρη σενάρια «μεγάλων καταστροφών» που οδηγούν μόνο σε πανικό κ αβεβαιότητα!!
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.