Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί για τη νότιο Στερεά Ελλάδα, την βόρειο Πελοπόννησο, την Αθήνα, όπως και την Κρήτη, μετά από τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις που καταγράφονται, σε όλες αυτές τις περιοχές.

Συγκεκριμένα, δεν έκλεισαν μάτι χθες το βράδυ οι κάτοικοι του Ηρακλείου Κρήτης εξαιτίας των δονήσεων που ξεκίνησαν να… ταρακουνούν το νότιο τμήμα του νομού με αποκορύφωμα τον ισχυρό σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 21:58 με επίκεντρο 7 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά από τις Μοίρες.

Το εστιακό βάθος ήταν στα 8,9 χιλιόμετρα και η δόνηση έγινε επίσης αισθητή στο Ρέθυμνο αλλά και στην ανατολική Κρήτη.

Ακολούθησαν 25 μετασεισμοί!

Τα ίδια όμως έγιναν και στο τρίγωνο Λουτρακίου, Αλκυονίδων, Ξυλόκαστρου το οποίο «χορεύει» τις τελευταίες 24 ώρες με τις καταγραφές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου να δείχνουν σχεδόν κάθε ώρα ότι έχουμε και μία σεισμική δόνηση!

Ισχυρότερη αυτή των 3,8 Ρίχτερ σήμερα το πρωί στις 08:42, στη θαλάσσια περιοχή 6 χιλιόμετρα ανατολικά του Ξυλόκαστρου, αλλά αυτό δεν είναι το ζήτημα: Το ζήτημα είναι αν είναι προ-σεισμοί του, επερχόμενου μεγάλου σεισμού.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές. Προηγήθηκε ένας σεισμός 2,3 Ρίχτερ ακριβώς ένα λεπτό νωρίτερα και ακολούθησαν δύο μικρές δονήσεις, 1,8 και 2,1 Ρίχτερ το επόμενο διάστημα.

">

Όπως είναι φυσικό έχει προκληθεί ιδιαίτερη ανησυχία καθώς ο Κορινθιακός είναι ένα ιδιαίτερο σημείο που ξυπνά τραγικές μνήμες.

Ο πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα επισημαίνει ότι το φαινόμενο είναι «υπό παρακολούθηση» και όλοι ελπίζουν να εκτονώνονται τα ρήγματα της περιοχής και να μην αποτελούν την προδικασία για έναν πολύ μεγαλύτερο σεισμό.

Ο σεισμός των Αλκυονίδων με τους 20 νεκρούς το 1981 των 6,7 Ρίχτερ και 6,4 εν συνεχεία, είχε καταστρέψει το Λουτράκι και ταρακούνησε την Αττική ενώ είχε διαλύσει πολλές περιοχές στο ενδιάμεσο.

Στο Αίγιο τον Ιούνιο 1995 τα 6,1 Ρίχτερ προκάλεσαν 26 νεκρούς.

Πρόκειται για την «ζώνη του θανάτου» που έχει δώσει τους περισσότερους νεκρούς συνολικά με εξαίρεση τον σεισμό του 1999 στην Αττική και τους 143 νεκρούς.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε σχετικά: «Ο Κορινθιακός Κόλπος είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε προσεισμούς πριν από ισχυρούς σεισμούς.

Αλλά είναι εξίσου επιρρεπής και στις σμηνοσειρές, δλδ. σειρές σεισμών, κατά κανόνα μικρών, που δεν καταλήγουν σε ισχυρό.

Στο Ξυλόκαστρο, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη η περίπτωση: προσεισμοί ή σμηνοσεισμοί;».

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού, Άκης Τσελέντης, δήλωσε σχετικά: «Πριν λίγες ημέρες σας ανέφερα για μια μικροσεισμική δράση στο θαλάσσιο χώρο Β. του Ξυλόκαστρου. Φωτογραφίζει ένα μικρό ρήγμα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ. Η δράση αυτή συνεχίζεται και το τελευταίο 24ωρο και ίσως κρατήσει μερικές ημέρες ακόμα.

Δεν έχει σχέση με τις μεγάλες ρηξιγενείς δομές Α-Δ του Κορινθιακού ούτε με αυτό το καθ’αυτό ρήγμα του Ξυλόκαστρου. Η περιοχή του Ανατ. Κορινθιακού που γνωρίζουμε ότι έχει «φορτώσει» αρκετά χρόνια με ενέργεια, και που κυρίως μας ενδιαφέρει, δεν δείχνει σημάδια μεγάλου σεισμού προς το παρόν.

Το Γεωδυναμικό έχει εγκαταστήσει επιπλέον όργανα και τα παρακολουθούμε όλα σε 24ωρη βάση. Οι κάτοικοι του Ξυλόκαστρου και του Κιάτου οι οποίοι δικαιολογημένα έχουν ανησυχήσει τις τελευταίες ημέρες απλώς να τηρούν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης. Το φαινόμενο σμηνοσεισμικής δράσεις όπως θα θυμούνται το είχαμε αρκετές φορές στο παρελθόν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επειδή επανειλλημένα έχουμε αναφέρει ότι η περιοχή του Ανατ. Κορινθιακού έχει σημαντικό σεισμικό δυναμικό πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα σεισμικής προφύλαξης που ανέφερα στη προηγούμενη ανάρτηση μου. Προς το παρόν ΔΕΝ βλέπουμε κάτι αλλά στη Σεισμολογία το 100% δεν υπάρχει»1