Φανταστείτε δύο ισχυρά ρεύματα νερού να έρχονται σε άμεση σύγκρουση. Η ορμή τους, η ασταθής τους φύση, οδηγεί σε ένα εντυπωσιακό φαινόμενο: τη δημιουργία ρουφηχτρών.

Στο σημείο όπου τα ρεύματα συναντώνται, δημιουργείται μία -άλλοτε πολύ ισχυρή και άλλοτε λιγότερο- δίνη, η οποία μπορεί να παρασύρει υλικά καθοδικά.

Οι μεγαλύτερες ρουφήχτρες που απαντώνται κυρίως στα ανοιχτά των ωκεανών, συνήθως αναφέρονται ως maelstroms (ολλανδική ρίζα που σημαίνει «στριφογυριστό ρεύμα»), ενώ μικρότερης έντασης φαινόμενα μπορεί να παρατηρηθούν ακόμα και σε υδάτινους όγκους ανθρώπινης κατασκευής, όπως σε φράγματα, σύμφωνα με το World Atlas.

Παρακάτω θα δούμε τις πιο ισχυρές και επικίνδυνες ρουφήχτρες του κόσμου, όπως τις καταγράφει το μέσο.

Old Sow

Είναι μια από τις μεγαλύτερες ρουφήχτρες στο δυτικό ημισφαίριο και σχηματίζεται στις ακτές του νησιού Deer στο Νιού Μπράνσγουικ. Η ονομασία «Old Sow» (γριά γουρούνα) προέρχεται από τον θόρυβο της δίνης, που μοιάζει με «σκούξιμο» γουρουνιού.

Σχηματίζεται λόγω της έντονης παλιρροιακής δραστηριότητας, μέσω της ανταλλαγής νερού μεταξύ του κόλπου Fundy και του Passamaquoddy Bay, που ενισχύεται από την ασυνήθιστη τοπογραφία του πυθμένα της θάλασσας στην περιοχή.

">

Naruto 

Το στενό του Naruto που βρίσκεται ανάμεσα στην ομώνυμη περιοχή και το νησί Awaji της Ιαπωνίας, είναι γνωστό για μια παλιρροιακή δίνη που έχει ονομαστεί Naruto Whirlpool. Το στενό έχει πλάτος περίπου ένα χιλιόμετρο και συνδέει την εσωτερική θάλασσα με τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η παλίρροια κάνει μια μεγάλη ποσότητα νερού να μπαινοβγαίνει στο στενό δύο φορές την ημέρα, με ταχύτητα τέτοια ώστε να σχηματίζεται η ρουφήχτρα, που θεωρείται η τέταρτη πιο ισχυρή στον κόσμο.

Corryvreckan

Ο κόλπος του Corryvreckan βρίσκεται μεταξύ των νησιών Jura και Scarba, στη Σκωτία. Η υποβρύχια τοπογραφία της περιοχής και το ισχυρό ρεύμα του Ατλαντικού συμβάλλουν για να δημιουργήσουν ένα ισχυρό παλιρροϊκό φαινόμενο.

Η ρουφήχτρα του Corryvreckan και η ευρύτερη περιοχή είναι περιβόητη στους δύτες αλλά και στο πολεμικό Ναυτικό, αφού αποτελεί το τρίτο ισχυρότερο τέτοιο φαινόμενο στον κόσμο.