ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Αυτό το γνωρίζατε; – Γιατί κάποτε οι τουλίπες ήταν πιο πολύτιμες από τον χρυσό;

Οι τουλίπες θεωρούνταν εξωτικές, δεδομένης της καταγωγής τους από τη Μέση Ανατολή

Αυτό το γνωρίζατε; – Γιατί κάποτε οι τουλίπες ήταν πιο πολύτιμες από τον χρυσό;

Θεωρούμε ότι οι τουλίπες είναι συνηθισμένα ανοιξιάτικα λουλούδια, αλλά αυτό το πανέμορφο φυτό ήταν κάποτε ένα από τα πιο περιζήτητα προϊόντα στην Ολλανδία. Αιώνες πριν στην Ολλανδία οι τουλίπες ήταν πιο πολύτιμες από τον χρυσό.

Οι τουλίπες θεωρούνταν εξωτικές, δεδομένης της καταγωγής τους από τη Μέση Ανατολή – ήταν ελκυστικές και κομψές, με έντονα χρώματα και δεν έμοιαζαν με κανένα άλλο λουλούδι στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη.

Μεταξύ 1634 και 1637, οι τιμές της τουλίπας εκτοξεύτηκαν στα ύψη στην Ολλανδία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης και το λουλούδι έγινε σύμβολο κατάστασης, υποδεικνύοντας τόσο πλούτο όσο και μια ορισμένη αύρα κοσμικού κοσμοπολιτισμού.

Η ζήτηση για τουλίπες σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων έγινε τόσο φρενήρης που ένας μόνο βολβός μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προίκα για έναν γάμο. Το φαινόμενο ονομάστηκε «Tulipmania» και στο απόγειο της αγοράς, οι τουλίπες ήταν ακόμη πιο πολύτιμες από τον χρυσό.

Το florin (το ολλανδικό νόμισμα εκείνη την εποχή, γνωστό και ως φιορίνι) είχε περιεκτικότητα σε χρυσό περίπου 0,77 γραμμάρια και ένας βολβός τουλίπας ζύγιζε περίπου 20 γραμμάρια, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε βολβός που πωλούνταν για περισσότερα από 26 φιορίνια άξιζε περισσότερο από το βάρος του σε χρυσό. Στην κορύφωση της τρέλας της τουλίπας, οι βολβοί κοστιζαν περισσότερα από 100 φιορίνια και μια τουλίπα Semper Augustus – η πιο ακριβή που πουλήθηκε ποτέ – θα μπορούσε να κοστίσει έως και 5.200 φιορίνια, ή περίπου ένα τέταρτο εκατομμύριο δολάρια σήμερα.

Όπως πολλές …φούσκες, η αγορά τουλιπών έσκασε εν μέρει επειδή πολλοί άνθρωποι αγόρασαν βολβούς με πίστωση που δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσουν. Το χειμώνα του 1637, η τιμή μειώθηκε στο μισό μέσα σε λίγες μέρες.

Το παράδοξο ίσως είναι πως ενώ η αγορά της τουλίπας γνώρισε μια συναρπαστική άνθηση τη δεκαετία του 1630, η ολλανδική οικονομία δεν απογειώθηκε ούτε έπεσε ακριβώς με τη φρενίτιδα των λουλουδιών.

Όπως πολλές οικονομικές μανίες – συμπεριλαμβανομένης της σημερινής τάσης των κρυπτονομισμάτων – η συμμετοχή στην αγορά τουλίπας περιορίστηκε σε έναν πολύ μικρό αριθμό ήδη πλούσιων ανθρώπων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μανία αυτή λοιπόν δεν επηρέασε όλη την ολλανδική κοινωνία και ποτέ δεν ανέτρεψε την οικονομία της χώρας. Σε αντίθεση με τους πολλούς μύθους γύρω από αυτό το ευωδιαστό κεφάλαιο της ολλανδικής ιστορίας, κανείς δε χρεοκόπησε ποτέ για το λουλούδι. Οι ιστορικοί έχουν εντοπίσει μόνο περίπου 350 άτομα που συμμετείχαν στο εμπόριο τουλίπας. Αυτό σίγουρα δεν είναι μικρό κατόρθωμα για ένα απλό λουλούδι, αλλά ο ιστορικός οικονομικός αντίκτυπος της τουλίπας δεν είναι τόσο τρομερός…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.