Το Danionella cerebrum είναι ένα μικροσκοπικό είδος ψαριού με μήκος μόλις 12 χιλιοστά, που ενδημεί σε μικρά ρυάκια κατά μήκος της οροσειράς Bago Yoma στη Μιανμάρ, και μπορεί να παράγει ήχο που ξεπερνά τα 140 ντεσιμπέλ.
Μάλιστα, διαθέτει τον μικρότερο γνωστό εγκέφαλο από όλα τα σπονδυλωτά στον κόσμο.
«Μελετάμε αυτό το ψάρι κυρίως για τις νευροεπιστήμες, επειδή είναι τόσο μικρό και διαφανές», λέει η Verity Cook από το Πανεπιστήμιο Charite του Βερολίνου.
Παρόλα αυτά είναι τόσο φασαριόζικο που, ακόμη και όταν απλώς περνάς δίπλα από το ενυδρείο τους, μπορείς να ακούσεις τους ήχους που κάνει.
Για να διερευνήσουν πώς τα μικροσκοπικά ψάρια παράγουν αυτούς τους ήχους, η Cook και οι συνάδελφοί της συγκέντρωσαν ομάδες τριών ή τεσσάρων ψαριών σε ένα μικρό ενυδρείο και τράβηξαν βίντεο υψηλής ταχύτητας.
Όταν τα ψάρια παράγουν ήχο, το πλευρό που βρίσκεται δίπλα στην κολυμβητική τους κύστη – το όργανο που βοηθά στον έλεγχο της πλευστότητάς τους – τραβιέται από έναν εξειδικευμένο μυ σε ένα κομμάτι χόνδρου με μια μικρή εσοχή.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Charite του Βερολίνου διαπίστωσαν ότι το ψάρι διαθέτει ένα μοναδικό σύστημα παραγωγής ήχου, που περιλαμβάνει έναν χόνδρο που παίζει τύμπανο, ένα εξειδικευμένο πλευρό και έναν μυ που αντέχει στην κόπωση.
Αυτό επιτρέπει στο ψάρι να επιταχύνει τον χόνδρο τυμπανισμού με ακραίες δυνάμεις και να παράγει γρήγορους, δυνατούς παλμούς.