Αν το αγαπημένο σας φυτό έχει αρχίσει να μαραίνεται και, όσο κι αν προσπαθείτε, φαίνεται να μην τα καταφέρνετε, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε λίγο υγρό γλυκαντικό.
Θεωρητικά μιλώντας, ένα μείγμα ζάχαρης και νερού μπορεί να βοηθήσει το φυτό σας να «ανασταθεί».
Η ζάχαρη λειτουργεί ως γρήγορη πηγή ενέργειας στους ανθρώπους και όταν αναμιγνύεται με νερό, απορροφάται πιο εύκολα.
Ομοίως, είναι σχεδόν σαν μια υγρή ενδοφλέβια χορήγηση για τα φυτά, στέλνοντας μια έκρηξη σωτήριας σακχαρόζης απευθείας στις ρίζες.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι αυτό το συγκεκριμένο κόλπο θα πρέπει να προορίζεται μόνο για φυτά που δυσκολεύονται να επιβιώσουν.
Η χρήση του ζαχαρόνερου ως μαγικό ελιξίριο για τα φυτά δεν είναι κάτι καινούργιο όταν πρόκειται για την παράταση της ζωής των κομμένων λουλουδιών.
Ωστόσο, αυτά τα μείγματα είναι λίγο διαφορετικά επειδή χρησιμοποιούν άλλα συστατικά όπως το ξύδι, η μαγειρική σόδα, ακόμα και η βότκα.
Η σακχαρόζη (ή αλλιώς επιτραπέζια ζάχαρη) είναι αυτό που είναι ευρέως γνωστό ως μονοσακχαρίτης ή απλό σάκχαρο. Αυτού του είδους τα γλυκαντικά είναι τα ταχύτερα και ευκολότερα στην απορρόφηση και τη μετατροπή τους σε άμεση ενέργεια.
Όταν χρησιμοποιείται με μέτρο (και σε φυλλώματα που χρειάζονται επειγόντως βοήθεια), ένα μείγμα ζάχαρης και νερού μπορεί να λειτουργήσει ως μια γρήγορη «πηγή υγρού καυσίμου» που βοηθά, επίσης, στην προώθηση της ανάπτυξης. Ωστόσο, αυτό δεν οφείλεται στο ίδιο το πραγματικό διάλυμα.
Το ζαχαρόνερο βοηθά έμμεσα στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας ενός φυτού τροφοδοτώντας τα μικροβιακά βακτήρια στο έδαφος. Αυτά τα ευεργετικά παθογόνα βοηθούν στη διάσπαση της οργανικής ύλης στο υπόστρωμα, γεγονός που το καθιστά πιο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο τα φυτά μπορούν να επωφεληθούν από ένα μείγμα που αποτελείται από σακχαρόζη και νερό.
Το μέτρο είναι το παν
Ενώ είναι καλό να ζαχαρώνετε περιστασιακά τα ταλαιπωρημένα φυτά σας, να θυμάστε ότι το μέτρο είναι το παν. Το υπερβολικό πότισμα των φυτών σας (υγιών ή αναρρωτικών) με ζαχαρόνερο μπορεί να βλάψει την εσωτερική δομή του φυτού, καθώς οι υψηλές συγκεντρώσεις υγρής σακχαρόζης μπορούν να προκαλέσουν την έκπλυση νερού από τις ρίζες, γεγονός που τελικά οδηγεί σε αφυδάτωση και πρόωρο θάνατο των φυτών.
Μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει ανισορροπία θρεπτικών στοιχείων στο υπόστρωμα του φυτού, πράγμα που σημαίνει ότι το φυτό σας προσπαθεί να επιβιώσει σε νεκρό ή όξινο έδαφος.
Εάν ανησυχείτε για την υπερτροφή του φυτού σας, υπάρχουν δύο σημάδια που πρέπει να προσέχετε: Κιτρίνισμα των φύλλων με τυχαίο, γρήγορο μαρασμό και-ή λιγότερα άνθη αμέσως μετά τη χορήγηση τροφής.
Το να δίνετε στα φυτά σας υπερβολικά πολύ «νέκταρ» ζάχαρης μπορεί, επίσης, να προσελκύσει παράσιτα που αγαπούν τη ζάχαρη, όπως οι οικιακές μύγες και τα μυρμήγκια.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.