ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Δεξιά η «πίτα» είναι μεγάλη και θα μεγαλώσει κι άλλο. Αλλά στην ιδεολογική Δεξιά... όχι σε «τελοπόν»
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Δείτε πόσο έχει αλλάξει η Γη μέσα σε 1,8 δισ. χρόνια – Η κίνηση των τεκτονικών πλακών (βίντεο)

Πέρα από σεισμούς και ηφαίστεια, οι τεκτονικές πλάκες σπρώχνουν τα πετρώματα από το βάθος της γης για να σχηματίσουν οροσειρές

Δείτε πόσο έχει αλλάξει η Γη μέσα σε 1,8 δισ. χρόνια – Η κίνηση των τεκτονικών πλακών (βίντεο)

Επιστήμονες χρησιμοποιήσαν για πρώτη φορά το γεωλογικό αρχείο της Γης, προκειμένου να καταφέρουν να απεικονίσουν την κίνηση των τεκτονικών πλακών τα τελευταία 1.8 δισεκατομμύρια χρόνια.

Αυτός ο «χορός» των ηπείρων μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και έργο τέχνης. Το βίντεο ξεκινά με τον πλανήτη μας όπως είναι σήμερα και ταξιδεύει στο παρελθόν.

Η Ινδία κινείται νότια και την ακολουθούν κομμάτια της νοτιοανατολικής Ασίας για να σχηματίσουν την ήπειρο Gondwana στο νότιο ημισφαίριο.

Πριν 200 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι δεινόσαυροι περπατούσαν στη Γη, η Gondwana σύνδεε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και βόρεια Ασία στην υπερήπειρο που ονομάζουμε Παγγαία.

Παγγαία και Gondwana σχηματίστηκαν με τη σειρά τους από παλαιότερες συγκρούσεις τεκτονικών πλακών και καθώς ο χρόνος πάει πίσω, βλέπουμε την υπερήπειρο Rodinia, η οποία με τη σειρά της σχηματίστηκε από τη διάλυση μία ακόμα παλαιότερης υπερηπείρου πριν 1.35 δισεκατομμύρια χρόνια, την Nuna.

Η Γη είναι ο μόνος πλανήτης που έχει τεκτονικές πλάκες. Πέρα από σεισμούς και ηφαίστεια, οι τεκτονικές πλάκες σπρώχνουν τα πετρώματα από το βάθος της γης για να σχηματίσουν οροσειρές.

Έτσι, τα στοιχεία που κάποτε ήταν παγιδευμένα στο υπέδαφος, έρχονται στην επιφάνεια για να τα χρησιμοποιήσουν τα ζωντανά πλάσματα.

Ένα από αυτά τα πολύτιμα συστατικά είναι ο φώσφορος, ο οποίος αποτελεί το πλαίσιο των μορίων DNA και το μολυβδένιο, το οποίο χρησιμοποιούν οι οργανισμοί για να πάρουν άζωτο από την ατμόσφαιρα και να δημιουργήσουν πρωτεΐνες και αμινοξέα, τα βασικά συστατικά της ζωής.

Η πρώτη απόδειξη πολύπλοκων κυττάρων χρονολογείται 1.65 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Κοντά δηλαδή στο σχηματισμό της Nuna.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι επιστήμονες θέλουν τώρα να δουν αν τα βουνά που σχηματίστηκαν κατά το σχηματισμό της Nuna, έφεραν στην επιφάνεια στοιχεία για την εξέλιξη της πολύπλοκης ζωής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.