Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Πέμπτης (31/10) μίλησε για τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Βαλένθια και άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 95 νεκρούς, τονίζοντας πώς «δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τέτοια φαινόμενα».
Παράλληλα ο κ. Λέκκας ρωτήθηκε για το αν το φαινόμενο που χτύπησε την Βαλένθια, είναι ίδιο με τον “Daniel”:
«Έχει τα χαρακτηριστικά του Daniel, αλλά είναι ένα φαινόμενο το οποίο διαφέρει. Ο Daniel και ο Ιανός ήταν φαινόμενα τα οποία εξελίχθηκαν σε ποτάμιες πλημμύρες, δηλαδή σιγά-σιγά.
Στην Βαλένθια έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο ξαφνικής πλημμύρας, η οποία τροφοδοτήθηκε από τα μεγάλα ύψη βροχής που έπεσαν στο έδαφος, καθώς 400 χιλιοστά καταγράφηκαν μέσα σε 6 ώρες.
Σε αυτό συνέβαλε και το υδρογραφικό δίκτυο, το οποίο μετέφερε όλες αυτές τις ποσότητες με πολύ γρήγορο ρυθμό προς τη θάλασσα».
Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τέτοια φαινόμενα, λέει ο Λέκκας
Σε ερώτηση για το αν συμβεί αυτό το φαινόμενο στην Αττική ο κ. Λέκκας τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα υπάρχουν οι ίδιες εικόνες με αυτές της Βαλένθια. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τέτοια φαινόμενα.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα ακραία φυσικά φαινόμενα είναι πάνω από τις δυνάμεις μας, είναι πάνω από αυτά που μπορούμε να κάνουμε.
Στην Βαλένθια υπήρχε ένα τεράστιο σύστημα προειδοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης για τις πλημμύρες, όπως και μέτρησης σε κάθε σημείο του ύψους του νερού, και καταστράφηκε το ίδιο το επιχειρησιακό κέντρο. Είναι πάνω από τις δυνάμεις μας ορισμένα φαινόμενα. Είναι εξαιρετικά ακραία και δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε».
Επίσης ανέφερε ότι «οι συγκεκριμένες πλημμύρες είναι μόνο ένα στοιχείο της κλιματικής κρίσης, καθώς έχουμε να κάνουμε με φαινόμενα τα οποία θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά, θα καταστρέφουν όλο και πιο μεγάλες περιοχές και θα έχουν μεγαλύτερη ένταση.
Αυτό το σκηνικό ουσιαστικά συνθέτει και την κλιματική κρίση. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα στιγμιότυπο της κλιματικής κρίσης η οποία εξελίσσεται και η οποία θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε».