Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας και ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης, μίλησαν για το ενδεχόμενος ενός σεισμού στην Τουρκία με επίκεντρο τη θάλασσα του Μαρμαρά και μέγεθος έως 7,8 Ρίχτερ και το πόσο πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα.
«Ο σεισμός στην Τουρκία είναι κάτι δεδομένο. Μέχρι και ο Ερντογάν προ ημερών, παρουσιάζοντας τον νέο υποψήφιο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης που προτείνει, εκείνο που τόνισε στα προσόντα του ήταν ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα τις συνέπειες ενός επερχόμενου σεισμού. Επιπλέον, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα διατυπώνει ταυτόσημες απόψεις για ένα σεισμό στην Τουρκία. Αντίστοιχη άποψη έχουμε κι εμείς, άρα είναι κάτι που αναμένουμε» αναφέρει στα «Νέα» ο Ευθύμης Λέκκας.
Σημειώνει πως το τελευταίο διάστημα κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, έχουν δρομολογήσει υποχρεωτικούς προσεισμικούς ελέγχους σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας.
Αναφέρει πως οι προσεισμικοί έλεγχοι στα δημόσια κτίρια σε Θράκη και Ανατολικό Αιγαίο θα έχουν πραγματοποιηθεί εντός 6 μηνών, ενώ στα σχολεία των εν λόγω περιοχών γίνονται δύο φορές τον χρόνο ασκήσεις ετοιμότητας για σεισμό.
Παράλληλα, σπεύδει να καθησυχάσει για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα από ένα σεισμό στην Τουρκία.
«Δεν θα μας ανησυχήσει για πιθανές επιπτώσεις στον ελληνικό χώρο», τόνισε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι από σεισμό στην Τουρκία δεν μπορεί να προκληθεί τσουνάμι στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Συνολάκης δηλώνει πως είναι αναπόφευκτος ένας μεγάλος σεισμός στην Τουρκία.
«Συζητείται εδώ και 20 χρόνια. Εξαρτάται από το μέχρι πού θα σπάσει το ρήγμα. Αν σπάσει όλο το κομμάτι, προφανώς θα επηρεαστούν και μερικά ελληνικά νησιά, ακόμη και στη Θράκη θα έχουμε θέμα, όχι το ίδιο με την Κωνσταντινούπολη» αναφέρει στα «Νέα» ο καθηγητής.