ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γυμνοσάλιαγκας...

Ε.Λέκκας: «Χρονική σύμπτωση η σεισμική δραστηριότητα σε τέσσερις περιοχές»

Ο καθηγητής δήλωσε πως ο σεισμός που τους προβληματίζει περισσότερο είναι αυτός της Λέσβου

Ε.Λέκκας: «Χρονική σύμπτωση η σεισμική δραστηριότητα σε τέσσερις περιοχές»

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, όσον αφορά στη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

Ο καθηγητής, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε, μία-μία στις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί σεισμοί το τελευταίο διάστημα, εξηγώντας πως αυτή που απασχολεί κυρίως είναι η Λέσβος.

«Υπάρχει σε τέσσερις περιοχές της Ελλάδας σεισμική δραστηριότητα αυτή τη στιγμή. Θεωρούμε ότι μόνο χρονική σύμπτωση υπάρχει και δεν υπάρχει ένα γενικότερο αίτιο το οποίο προκαλεί σε αυτές τις περιοχές τη δραστηριότητα» δήλωσε.

Δίνοντας την εικόνα, σημείωσε πως «στη μεν Κρήτη (…) δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, γιατί έστω και μεγάλοι σεισμοί να γίνουν, δεν κινδυνεύει γιατί οι εστίες αυτές είναι πάρα πολύ μακριά από τη χέρσο».

«Στη Θήβα θεωρούμε ότι είναι σε αποδρομή η σεισμική δραστηριότητα. Στην Πελοπόννησο, επίσης, δεν υπάρχει πρόβλημα. Στην Εύβοια, όπου είχαμε τρεις περιοχές που διεγέρθηκαν, εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα, είναι σε αποδρομή» συνέχισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το μόνο πρόβλημα που διακρίναμε ως ένα βαθμό είναι στη Λέσβο. Γιατί στη Λέσβο είναι ένας πολύπλοκος εξωγενής ιστός που δίνει σεισμούς, δίνει σεισμούς όμως σε μία πολύ εντοπισμένη γεωγραφική περιοχή. Δηλαδή, δεν έχει μία ευρύτητα η σεισμική δραστηριότητα.

Σε αυτή λοιπόν την περιοχή εντοπίζεται η σεισμική δραστηριότητα. Τα κτήρια συμπεριφέρθηκαν πάρα πολύ καλά, γιατί ναι μεν ήταν σεισμός της τάξεως των 4,9, αλλά ήταν πολύ κοντά, αλλά μόνο μερικά κτήρια υπέστησαν κάποιες μη σημαντικές, μη δομικές βλάβες.

Και εκείνο το οποίο διαπιστώσαμε είναι ότι για να γίνει ‘μετανάστευση’ της δραστηριότητας σε μία άλλη περιοχή της Λέσβου είναι αρκετά δύσκολο».

Ξεκαθάρισε πως, παρότι διατηρούνται κάποιες επιφυλάξεις, «δεδομένου ότι έχουν περάσει τρεις μέρες από τη δραστηριότητα της περιοχής, αυτές οι επιφυλάξεις σιγά-σιγά μηδενίζονται».

«Έχουμε και τον χρόνο ο οποίος περνάει, έχουμε μετασεισμούς και απομακρύνεται ακόμα περισσότερο η διαδικασία της μετανάστευσης και της εκδήλωσης ενός μεγαλύτερου σεισμού. Θα πρέπει να πούμε ότι εδώ στη Λέσβο έχουμε ένα πρόβλημα.

Είμαστε σε μία παραμεθόριο περιοχή όπου δεν είναι μόνο γεωγραφική. Δεν είμαστε μόνο στα άκρα της Ελλάδας γεωγραφικά, είμαστε και σεισμολογικά. Γιατί; Γιατί έχουμε τα μισά δίκτυα τα οποία μπορούμε να έχουμε, δηλαδή μόνο στον ελληνικό χώρο και δεν έχουμε στον τουρκικό χώρο.

Συνεπώς, παρατηρούμε την εξέλιξη των φαινομένων από τη μία πλευρά μονάχα, ενώ θα έπρεπε να κυκλώσουμε την περιοχή.

Έτσι λοιπόν έχουμε αυτό το πρόβλημα της παρακολούθησης αλλά και με τα δεδομένα που έχουμε, διαπιστώνουμε ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μία πολύ δύσκολη διαδικασία μετανάστευσης» σημείωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.