Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης τόνισε πως «υπάρχουν φόβοι για νέες πλημμύρες στη Θεσσαλία, μετά τον Αύγουστο».
Παράλληλα, εξήγησε ότι «η περίοδος της αποκατάστασης δεν είναι μόνο να επανορθώσουμε, αλλά να μπορούν όσα έργα γίνουν να ανταπεξέλθουν σε νέα φαινόμενα. Χρειάζεται σχέδιο, θέλει καινοτόμες διαδικασίες, να δούμε τις συνθήκες στις περιοχές, για να τις αποφύγουμε».
Ειδικά για τη Θεσσαλία, τόνισε, ότι σημαντικό είναι το θέμα των φραγμάτων και πώς θα μειωθεί η τρωτότητα, αναφέροντας ότι:
«Από μετά το καλοκαίρι πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε ο νέος οικισμός που θα δημιουργηθεί να μην διατρέχει αυτό τον κίνδυνο (σ.σ. των πλημμυρών), θέλει γρήγορες διαδικασίες, να δημιουργηθούν μικρά φράγματα που θα ανασχέσουν τη ροή των ποταμών».
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πιθανότητα να δούμε εικόνες όπως στον Daniel τον επόμενο χειμώνα, ο καθηγητής είπε: «το επόμενο καλοκαίρι, μπορώ να σας πω. Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία ήταν Σεπτέμβριο», σημειώνοντας ότι «είχαμε δύο φαινόμενα χιλιετίας μέσα σε δύο χρόνια», αναφερόμενος στην κακοκαιρία Ιανός και στην κακοκαιρία Daniel.
Παράλληλα, τόνισε πως «ο πρώτος καύσωνας ήρθε πάρα πολύ νωρίς», και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναζήσει και με τέτοια αρνητικά χαρακτηριστικά. «Αυτό οδηγεί σε έναν κύκλο φαινομένων, με φαινόμενα, με πλημμύρες, με πυρκαγιές», εξήγησε και συνέχισε:
«Τα φαινόμενα θα εναλλάσσονται πιο γρήγορα και θα προσβάλλουν πιο μεγάλες περιοχές από ό,τι μέχρι τώρα. Αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα. Μελέτη των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε το χειρότερο καλοκαίρι από τη βιομηχανική επανάσταση, σε παγκόσμιο επίπεδο, πράγμα πολύ σημαντικό. Η Ελλάδα είναι το hot spot και η Μεσόγειος και είναι πολύ πιθανό να ζήσουμε ένα μεγάλο καλοκαίρι με 40άρια, μέσα στην επόμενη πενταετία».
Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ έκανε λόγο για τις προβλέψεις που αφορούν σε μεγάλο σεισμό στη χώρα μας.
«Είχε γίνει πριν από 1.700 χρόνια ένας σεισμός 8,5 βαθμών στην Κρήτη και με βάση αυτό το δεδομένο κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις, αυτό δε σημαίνει ότι θα έχουμε φέτος ή του χρόνου έναν τέτοιο ή μικρότερο σεισμό. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τους σεισμούς και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουμε. Μόνο να προετοιμαστούμε σε επίπεδο πρόληψης μπορούμε», κατέληξε.