Η εαρινή ισημερία για το 2023 πλησιάζει και σηματοδοτεί την έναρξη της μετεωρολογικής άνοιξης, στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Αντίστοιχα, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Σημειώνουμε ότι η ημερολογιακή άνοιξη έχει ξεκινήσει ήδη από την πρώτη ημέρα του Μαρτίου και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου.

Εαρινή ισημερία 2023 – Πότε πέφτει

Κάθε χρόνο, η εαρινή ισημερία πραγματοποιείται μεταξύ 19 και 21 Μαρτίου, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes.

Όσον αφορά τη φετινή χρονιά, η εαρινή ισημερία 2023 πέφτει στις 20 Μαρτίου, ημέρα Δευτέρα.

Πιο συγκεκριμένα, η στιγμή κατά την οποία οι ακτίνες του ηλίου θα πέσουν κατακόρυφα στον ισημερινό πρόκειται να λάβει χώρα στις 11:24 το βράδυ (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το «National Geographic», οι ισημερίες υπολογίζονται με βάση την τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο, ενώ ο λόγος που δεν πραγματοποιούνται κάθε χρονιά την ίδια ημέρα, οφείλεται στο

Γρηγοριανό ημερολόγιο. Με βάση το ημερολόγιο αυτό, η διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους είναι στις 365,2425 ημέρες.

Στην πραγματικότητα, το Γρηγοριανό Ημερολόγιο επινοήθηκε για να αντικαταστήσει το Ιουλιανό, με αφορμή την εαρινή ισημερία. Ειδικότερα, με βάση το Ιουλιανό Ημερολόγιο, η εαρινή ισημερία μετατοπιζόταν κατά μία μέρα κάθε 128 χρόνια, γεγονός μη επιθυμητό. Ως εκ τούτου, αντικαταστάθηκε από το Γρηγοριανό, σύμφωνα με το οποίο η εαρινή ισημερία μετατοπίζεται μόλις μία ημέρα κάθε 3.300 χρόνια.

Τι είναι η εαρινή ισημερία

Σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης, την ημέρα της ισημερίας η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου η ίδια με εκείνη της νύχτας (12 ώρες την ημέρα, πάνω – κάτω, όπως αναφέρει και ο οργανισμός «Earth Sky»).

Συνολικά, μέσα σε ένα έτος, λαμβάνουν χώρα 2 ισημερίες: η εαρινή και η φθινοπωρινή. Η μια σηματοδοτεί την έναρξη της μετεωρολογικής άνοιξης και η άλλη του μετεωρολογικού φθινοπώρου, αντίστοιχα. Και στις 2 περιπτώσεις, η μέρα και η νύχτα διαρκούν από 12 ώρες, τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη.

Από την άλλη, η έναρξη του χειμώνα και του καλοκαιριού προσδιορίζεται από δύο διαφορετικά φαινόμενα: το χειμερινό και το καλοκαιρινό ηλιοστάσιο. Κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, παρατηρείται και η μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα του έτους, ενώ κατά το καλοκαιρινό η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα.

Για το 2023, το καλοκαιρινό ηλιοστάσιο πέφτει στις 21 Ιουνίου, οπότε και θα λάβει χώρα η πρώτη μέρα του καλοκαιριού.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειώσουμε πως η φύση εισέρχεται όλο και πιο πρόωρα στον ανοιξιάτικο κύκλο της, λόγω της κλιματικής αλλαγής, κάτι που είναι αρκετά ανησυχητικό για τον πλανήτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!