Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού συνεχίζεται από τις 26 Ιανουαρίου, με την καταγραφή πάνω από 22.600 δονήσεων έως τις 19 Φεβρουαρίου 2025, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ.

Αν και η περιοχή παραμένει ενεργή, τα δεδομένα δείχνουν ότι η σεισμικότητα δείχνει σταδιακή ύφεση, τόσο όσον αφορά τη συχνότητα των σεισμών όσο και το μέγεθός τους.

Η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ αναφέρει ότι, από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 19.300 σεισμικά γεγονότα με μέγεθος Μ³1.0 ή μεγαλύτερο, ενώ για την ημέρα της 18ης Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν πάνω από 600 σεισμοί, εκ των οποίων 37 είχαν μέγεθος Μ³2.5, και τρεις σεισμοί είχαν μεγέθη 4.0 και 4.5. Οι ισχυρότεροι σεισμοί, μεγέθους 4.9, σημειώθηκαν το πρωί της ίδιας ημέρας, στις 06:46:53 και 08:08:09 (τοπική ώρα).

Αξιοσημείωτο είναι ότι την 19η Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 450 σεισμοί, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 4.2, και δεν παρατηρήθηκε σεισμός με μέγεθος μεγαλύτερο του 4.5. Τα δεδομένα του ΕΚΠΑ δείχνουν μια μείωση της σεισμικής δραστηριότητας, ενώ καμία νέα έξαρση δεν σημειώθηκε μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

Στις 18 Φεβρουαρίου, ενεργοποιήθηκε μια νέα χωρική συστάδα στην περιοχή ανατολικά της Ανύδρου, η οποία περιλάμβανε έναν ισχυρό σεισμό μεγέθους 4.9, αλλά από εκεί και πέρα δεν καταγράφηκε ιδιαίτερη δραστηριότητα.

Αναλυτικά, η σεισμική δραστηριότητα παρουσιάζει τάση ύφεσης, τόσο σε ημερήσια βάση όσο και στο μέγεθος των σεισμών, με το τελευταίο μεγάλο σεισμικό γεγονός να καταγράφεται στις 21 Φεβρουαρίου, με μέγεθος 3.7.

Η Διεπιστημονική Επιτροπή ΕΚΠΑ, υπό την ηγεσία του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην περιοχή.