Όπως δεν έχουμε όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες ανάγκες, το ίδιο ισχύει και για τα φυτά, τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση κάθε εποχή του χρόνου, ανάλογα με το είδος τους. Έτσι, τα φυτά που προέρχονται από τις τροπικές περιοχές της ζούγκλας, όπου υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των συνθηκών χειμώνα και καλοκαιριού, συχνά δεν έχουν την ίδια περίοδο αδράνειας με τα φυτά που προέρχονται από πιο εύκρατες ζώνες.
Αν και υπάρχουν κάποιες γενικές οδηγίες, να θυμάσαι ότι στόχος είναι να φροντίσεις το φυτό σου σαν να βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον κατά την περίοδο του χειμώνα.
Υπερβολικό πότισμα
Τα φυτά σε γλάστρες δε χρειάζονται τόσο πολύ νερό κατά τη διάρκεια των ψυχρών μηνών, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης των περισσότερων φυτών επιβραδύνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών.
Extra tip: Μην ποτίζεις τα φυτά σου με κρύο νερό, αλλά με νερό σε θερμοκρασία δωματίου για να μην προκαλέσεις σοκ στις ρίζες. Εάν ποτίζεις με νερό βρύσης και είναι κρύο, άστο στην άκρη για μερικές ώρες ώστε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου πριν ποτίσεις. Η σταδιακή θέρμανση με αυτόν τον τρόπο επιτρέπει, επίσης, στα διαλυμένα αέρια, όπως το χλώριο, να εξατμιστούν.
Λάθος θερμοκρασία
Μπορεί εμείς οι άνθρωποι το χειμώνα να θέλουμε τη θέρμανση στο χώρο μας, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο και για τα φυτά εσωτερικού χώρου μας, τα οποία μπορεί να ταλαιπωρούνται από τις πηγές θερμότητας. Αντίστοιχα, τα φυτά που έχουμε στο μπαλκόνι μπορεί να μην αντέχουν τις υπερβολικά ψυχρές θερμοκρασίες, ειδικά το βράδυ, για αυτό χρειάζονται προστατευτικά – αντιπαγετικά καλύμματα.
Λάθος επίπεδα υγρασίας
Τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας μπορεί να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουν τα φυτά εσωτερικού χώρου κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το επίπεδο υγρασίας μπορεί να πέσει στο 10 με 20% τον χειμώνα λόγω των θερμαντικών σωμάτων, κάτι που δεν τους αρέσει καθόλου, καθώς χρειάζονται ατμοσφαιρική υγρασία περίπου 50%.
Εάν έχεις υγραντήρα, τοποθέτησέ τα κοντά του. Εάν δεν έχεις, οι παρακάτω τρόποι θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις την υγρασία που χρειάζονται:
Ομαδοποίηση: Τα φυτά απελευθερώνουν φυσικά νερό μέσω των φύλλων τους κατά τη διαπνοή, για αυτό, η ομαδοποίησή τους θα εξασφαλίσει τα κατάλληλα επίπεδα υγρασίας. Το μπάνιο και η κουζίνα είναι τα καλύτερα μέρη για να τοποθετήσεις τα φυτά σου τον χειμώνα. Απορροφούν την υγρασία όταν κάνεις ζεστό ντους και όταν μαγειρεύεις στην κουζίνα.
Τοποθέτησέ τα πάνω ή κοντά σε έναν δίσκο με νερό. Μην αφήνεις τα φυτά να κάθονται απευθείας πάνω στο νερό. Τοποθέτησε πρώτα μια στρώση από βότσαλα ή πέτρες. Μετά ακούμπησε τις γλάστες από πάνω. Αυτό θα αυξήσει τα επίπεδα υγρασίας χωρίς να προκαλέσει τη σήψη των ριζών.
Ψέκασε με νερό. Μπορεί να νομίζεις ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ανακουφίζεις τα φυτά σου, αλλά στην ουσία, όταν τα ψεκάζεις με νερό, τους προσφέρεις απλά μια προσωρινή έκρηξη υγρασίας. Οι υψηλές, εσωτερικές θερμοκρασίες εξατμίζουν την υγρασία πολύ γρήγορα. Για να δεις αποτελέσματα, λοιπόν, πρέπει να τα ψεκάζεις με νερό πολλές φορές μέσα στη μέρα.
Λίπασμα
Επειδή τα περισσότερα φυτά δεν αναπτύσσονται σε ψυχρά περιβάλλοντα, δεν έχει νόημα να βάλουμε λίπασμα, διότι μπορεί να τα βλάψει, διαταράσσοντας τον φυσικό κύκλο ανάπτυξής τους.
Δεν τα καθαρίζεις
Όταν τα φυτά μπαίνουν σε λήθαργο κατά τη διάρκεια των ψυχρών εποχών, καθίστανται πιο ευάλωτα σε παράσιτα, ακάρεα, αράχνες και άλλα έντομα που λατρεύουν να κρύβονται στο χώμα και τη σκόνη. Για αυτό είναι σημαντικό να σκουπίζονται τακτικά τα φύλλα των φυτών και να αφαιρούνται τυχόν νεκρά ή κιτρινισμένα φύλλα με κοφτερό, καθαρό ψαλίδι.
Δεν τα βάζεις στον ήλιο
Ο χειμώνας χαρακτηρίζεται από μικρότερης διάρκειας μέρες. Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερο φως, καθώς πλέον σκοτεινιάζει νωρίς. Εσύ, λοιπόν, θα πρέπει να προνοήσεις για τα φυτά σου και να τα μεταφέρεις σε ένα πιο φωτεινό σημείο του σπιτιού ή να τους εξασφαλίσεις έξτρα φως (υπάρχουν ειδικοί λαμπτήρες για φυτά).
Τοποθέτησέ τα, λοιπόν, κοντά σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο αλλά όχι και τόσο κοντά, αν το παράθυρο είναι παγωμένο λόγω τις χαμηλής, εξωτερικής θερμοκρασίας. Αυτό θα τα καταστρέψει. Προσπάθησε να περιστρέφεις τις γλάστρες περίπου κατά 1/4, κάθε φορά που τα ποτίζεις. Αυτό διασφαλίζει ότι όλες οι πλευρές δέχονται ίδια ποσότητα ηλιακού φωτός και αναπτύσσονται ομοιόμορφα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.