Ένα πόδι που εικάζεται πως ανήκει σε έναν βρετανό ορειβάτη που εξαφανίστηκε πριν από 100 χρόνια βρέθηκε τυχαία στο Έβερεστ, κατά τη διάρκεια γυρισμάτων ενός ντοκιμαντέρ.

Ο Andrew Comyn «Sandy» Irvine είχε επιχειρήσει να ανέβει στο Έβερεστ τον Ιούνιο του 1924 μαζί με τον σύντροφό του, George Mallory, όταν το ζευγάρι εξαφανίστηκε. Ενώ τα λείψανα του συντρόφου του ανασύρθηκαν τελικά, το πτώμα του Irvine δεν ανακαλύφθηκε ποτέ.

Ωστόσο τον περασμένο μήνα μια ομάδα ορειβατών που γύριζαν ένα ντοκιμαντέρ του National Geographic σκόνταψε στο πόδι του, που αποκαλύφθηκε από το λιώσιμο των πάγων σε έναν παγετώνα.

Ο γνωστός εξερευνητής Jimmy Chin, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας, χαιρέτισε την ανακάλυψη ως μια «μνημειώδη και συναισθηματική στιγμή».

‘Ηταν οι πρώτοι που ανέβηκαν;
Πολλοί αναρωτήθηκαν εάν ο Α.C.Irvine και ο G.Mallory ήταν οι πρώτοι που ανέβηκαν στην κορυφή του Έβερεστ, 29 χρόνια πριν ο Έντμουντ Χίλαρι και ο Τένζινγκ Νοργκάι φτάσουν στην κορυφή.

Με την πάροδο των χρόνων, κάποιοι προσπάθησαν να αναζητήσουν το πτώμα του A.C.Irvine, καθώς λέγεται ότι κουβαλούσε μια φωτογραφική μηχανή με μη ανεπτυγμένο φιλμ που θα μπορούσε να αποδείξει ότι αυτός και ο σύντροφός του είχαν πετύχει την αναρρίχηση.

Οι βρετανικές αρχές επαληθεύουν τώρα την ταυτότητα του ποδιού χρησιμοποιώντας δείγμα DNA, σύμφωνα με δημοσίευμα του National Geographic.

Όμως η ομάδα του J.Chin είναι αρκετά σίγουρη ότι πρόκειται για λείψανο του A.C.Irvine εξαιτίας της κάλτσας που βρέθηκε μέσα στην μπότα, η οποία έχει επάνω της κεντημένη τη φράση «A.C. Irvine».

Η ανακάλυψη έγινε όταν η ομάδα κατέβηκε στον παγετώνα Central Rongbuk από τη βόρεια πλευρά του Έβερεστ τον Σεπτέμβριο.

Κατά μήκος του δρόμου, βρήκαν μια φιάλη οξυγόνου με την ημερομηνία 1933. Μια αποστολή στο Έβερεστ εκείνη τη χρονιά είχε βρει ένα αντικείμενο που ανήκε στον A.C.Irvine.

Το πόδι απομακρύνθηκε έκτοτε από το σημείο λόγω ανησυχιών ότι τα κοράκια θα το έτρωγαν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και διαβιβάστηκε στις κινεζικές αρχές ορειβασίας που διαχειρίζονται τη βόρεια πλευρά του Έβερεστ.

«Οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις συμβαίνουν όταν δεν κοιτάς καν»

Η Julie Summers, απόγονος του Irvine, ανέφερε σε δήλωσή της ότι «δάκρυσε» όταν ο J.Chin της είπε για την ανακάλυψη. «Ήταν και θα παραμείνει μια εξαιρετική και οδυνηρή στιγμή».

«Μερικές φορές στη ζωή οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις συμβαίνουν όταν δεν κοιτάς καν. Αυτή ήταν μια μνημειώδης και συναισθηματική στιγμή για εμάς και ολόκληρη την ομάδα μας, και ελπίζουμε απλώς ότι αυτό μπορεί τελικά να φέρει γαλήνη στους συγγενείς του και στον κόσμο της αναρρίχησης γενικότερα», δήλωσε ο J.Chin, ο οποίος είναι γνωστός για την παραγωγή του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ αναρρίχησης Free Solo.

Ο A.C.Irvine όταν εξαφανίστηκε ήταν 22 ετών. Αυτός και ο Mallory εθεάθησαν για τελευταία φορά ζωντανοί στις 8 Ιουνίου 1924 καθώς ξεκινούσαν για την κορυφή.

Το πτώμα του G.Mallory δεν βρέθηκε μέχρι το 1999 από έναν αμερικάνο ορειβάτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!