Επιστήμονες εκτιμούν πως καρχαρίες που βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα ενδέχεται να τρώνε δέσμες κοκαΐνης που πετάχτηκαν στον ωκεανό από λαθρέμπορους ναρκωτικών με προορισμό τις ΗΠΑ.

">

Κάθε χρόνο τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών ξεβράζονται στις παραλίες από τον ωκεανό και κατάσχονται από τις αρχές. Ο βιολόγος Τομ Χιρντ ήθελε να διερευνήσει εάν οι καρχαρίες καταναλώνουν κοκαΐνη ή όχι και η έρευνα του παρουσιάζεται μέσω μιας νέας τηλεοπτικής σειράς «Καρχαρίες Κοκαΐνης», η οποία θα κάνει πρεμιέρα κατά τη διάρκεια του «Shark Week» του Discovery Channel την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη New York Post,ο Χιρντ και η περιβαλλοντικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα Τρέισι Φανάρα διεξάγουν μια σειρά πειραμάτων σε καρχαρίες στα ανοικτά των Φλόριντα Κις, όπου ψαράδες φέρεται να έχουν πει ιστορίες για ψάρια… εθισμένα στα ναρκωτικά. «Το σημαντικότερο είναι ο τρόπος με τον οποίο τα χημικά, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα παράνομα ναρκωτικά εισέρχονται στους ωκεανούς και τι επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν στη συνέχεια σε αυτά τα ευαίσθητα ωκεάνια οικοσυστήματα» είπε ο Χιρντ στο Live Science.

Το πείραμα με τους καρχαρίες

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, ο Χιρντ και η Φαντάνα με καταδύσεις παρατήρησαν πως κάποιοι καρχαρίες ενεργούσαν περίεργα. Για παράδειγμα, ένας σφυροκέφαλος καρχαρίας, είδος που συνήθως αποφεύγει τους ανθρώπους, έσπευσε ακριβώς πάνω τους και φαινόταν να κολυμπά λοξά. Στα 60 πόδια κάτω από την επιφάνεια, ένας σταχτοκαρχαρίας (sandbar sharks) εθεάθη να κολυμπά κυκλικά, δείχνοντας προσήλωση σε ένα κάτι που δεν υπήρχε, όπως αναφέρεται στην εκπομπή.

Ακολούθως εξέτασαν την αντίδραση των καρχαριών σε συσκευασίες που έριχναν στο νερό και οι οποίες ήταν παρόμοιες σε μέγεθος και σχήμα με τα πακέτα κοκαΐνης. Όπως διαπίστωσαν, οι καρχαρίες προτιμούσαν τα εν λόγω ψεύτικα δέματα κοκαΐνης από άλλες ψεύτικες τροφές που τους έριχναν, για παράδειγμα κύκνους.

Στη συνέχεια, ο Χιρντ και η Φαντάνα προσπάθησαν να αναδημιουργήσουν τη φυσική ορμή της κοκαΐνης με μια σφαίρα σκόνης ψαριού για να πυροδοτήσουν μια τεράστια απόκριση ντοπαμίνης από τους καρχαρίες. Οι καρχαρίες φαίνονται να αγριεύουν, όπως αναφέρει το Live Science.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!