Ένα συγκλονιστικό βίντεο βλέπει το «φως» της δημοσιότητας, το οποίο δείχνει διασώστες αλλά και πολίτες να εντοπίζουν ένα νεογέννητο κοριτσάκι στα συντρίμμια του φονικού σεισμού που έπληξε το Μαρόκο την Παρασκευή (8/9).

">

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:

https://twitter.com/Izemanass/status/1701214609619796003?s=20

Την ίδια ώρα, σοκαριστικός είναι ο απολογισμός του καταστροφικού σεισμού που σάρωσε το Μαρόκο, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα οι νεκροί ανέρχονται σε 2.497 ενώ οι τραυματίες σε 2.476.

Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που έχει πλήξει την περιοχή εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, ανέφερε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), ενώ σεισμοί αυτού του μεγέθους εκεί είναι «ασυνήθιστοι αλλά όχι απροσδόκητοι», ανέφερε, προσθέτοντας ότι κανένας με μέγεθος μεγαλύτερο από 6 δεν έχει καταγραφεί από το 1900.

Ο σεισμός σημειώθηκε περίπου 47 μίλια νοτιοανατολικά του Μαρακές σε βάθος περίπου 11 μιλίων, γεγονός που τον κατατάσσει στην κατηγορία των ρηχών σεισμών, ενός τύπου που τείνει να είναι πιο καταστροφικός. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι στο Μαρακές και τα περίχωρά του έχουν πληγεί από την καταστροφή, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Η ισοπέδωση στο Μαρακές σε βίντεο από drone

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι από τις φτωχότερες στο Μαρόκο, με ορισμένα σπίτια να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό, ακόμη και σε καλύτερες εποχές. «Η πραγματικότητα είναι ότι από τη στιγμή που βγαίνεις από το Μαρακές, οι άνθρωποι ζουν ουσιαστικά σαν να έχουν επιστρέψει στον Μεσαίωνα, λόγω της απουσίας του κράτους», δήλωσε η Samia Errazzouki, ειδικός στην ιστορία και τη διακυβέρνηση του Μαρόκου στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Στο Asni, περίπου 25 μίλια νότια του Μαρακές, ένα στρατιωτικό νοσοκομείο και ένας καταυλισμός εκτοπισμένων δημιουργήθηκαν για τους πολίτες από τις κατεστραμμένες κοντινές κοινότητες. Το νοσοκομείο, το οποίο είναι εξοπλισμένο για χειρουργικές επεμβάσεις, δεν είχε ακόμη δεχθεί ασθενείς τη Δευτέρα. Αρκετά ασθενοφόρα που βρίσκονταν εκεί κοντά παρέμεναν αδρανή.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας του Μαρόκου έστησε 30 σκηνές για τις οικογένειες στον καταυλισμό, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε να διανυκτερεύσουν. Στο εσωτερικό τους, γυναίκες και παιδιά κάθονταν σε χοντρά χαλιά που είχαν απλωθεί στο χώμα. Βραστήρες τσαγιού ήταν τοποθετημένοι πάνω σε δεξαμενές προπανίου.

Μικρά παιδιά, σκονισμένα μετά από δύο ημέρες στον καταυλισμό, έπαιζαν στο χώμα. Μια οικογένεια σε μια σκηνή είπε ότι έλαβε κάποια τρόφιμα και προμήθειες από την κυβέρνηση, αλλά δεν θα ήταν αρκετά χωρίς πρόσθετη βοήθεια από τις ενώσεις. Δεν υπάρχουν τουαλέτες, είπε μια γυναίκα, οπότε αν οι άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα, πηγαίνουν σε ένα από τα κατεστραμμένα σπίτια που βρίσκονται κοντά.

Στο Μαρακές, οι άνθρωποι περιέγραψαν απελπισμένες εκκενώσεις καθώς οι τοίχοι κατέρρεαν γύρω τους. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τον μεγαλύτερο μιναρέ του Μαρακές να λικνίζεται καθώς οι άνθρωποι από κάτω έτρεχαν να ξεφύγουν. Σε άλλα σημεία της πόλης, οι κάτοικοι προστάτευαν το στόμα τους από τον σκονισμένο αέρα και απλώνονταν ο ένας στον άλλον για υποστήριξη, καθώς περπατούσαν σε στενά σοκάκια σχεδόν στο σκοτάδι.

«Η κατάσταση είναι προς το παρόν σταθερή», δήλωσε ο Yaqoubi Abdelhadi, γιατρός σε ιατρικό κέντρο κοντά στο επίκεντρο, το απόγευμα της Κυριακής, καθώς εργαζόμενοι στον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο μετέφεραν εσπευσμένα γυναίκες με ορούς σε ασθενοφόρα που περίμεναν. «Αλλά δεδομένου ότι ο κόσμος δεν έχει έρθει ακόμη από απομακρυσμένες περιοχές, είμαστε σε υψηλή επιφυλακή για να προετοιμαστούμε για ό,τι μπορεί να έρθει».

Περίπου 19,3 εκατομμύρια άνθρωποι εκτέθηκαν στον σεισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία του USGS που δόθηκαν στη δημοσιότητα το πρωί του Σαββάτου. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στις χειρότερα πληγείσες περιοχές είχαν σταματήσει να λειτουργούν, με αποτέλεσμα τα μέλη των οικογενειών σε όλη τη χώρα και σε όλο τον κόσμο να περιμένουν με αγωνία νέα.

Η ανθρωπογεωγραφία των θυμάτων και η διεθνής βοήθεια

Τουλάχιστον τέσσερις Γάλλοι υπήκοοι σκοτώθηκαν και περίπου 15 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολόν στην τηλεόραση BFM νωρίς τη Δευτέρα. Η ίδια δήλωσε ότι οι αρχές εξακολουθούν να αναζητούν μερικούς Γάλλους υπηκόους. Η Γαλλία, πρώην αποικιοκράτης του Μαρόκου, θα δώσει 5 εκατομμύρια ευρώ (5,4 εκατομμύρια δολάρια) σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς επί τόπου για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, δήλωσε η Colonna.

Αμερικανοί τραυματίστηκαν από τον σεισμό, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν γνωρίζει για θανάτους Αμερικανών πολιτών, έγραψε εκπρόσωπος την Κυριακή σε ανυπόγραφο email. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε την Κυριακή με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου Νάσερ Μπουρίτα και συζήτησαν για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να συμβάλουν. Ο Μπλίνκεν δήλωσε την Κυριακή στο CNN ότι «περιμένουμε νέα από τη μαροκινή κυβέρνηση για να μάθουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε, πού μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά είμαστε έτοιμοι να πάμε».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Ραμπάτ έχει δεχθεί βοήθεια για έρευνα και διάσωση από την Ισπανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι αρχές και οι ομάδες βοήθειας συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες από τον σεισμό των 6,8 βαθμών που κατέστρεψε σπίτια και διέλυσε ζωές σε όλη την οροσειρά του Υψηλού Άτλαντα.