ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Φωτιές: Ηχηρό «καμπανάκι» χτυπά η WWF για τα προστατευόμενα είδη – Έχουν πληγεί 14 περιοχές Natura

Τουλάχιστον 1.500.000 στρέμματα γης που έχουν γίνει στάχτη

Φωτιές: Ηχηρό «καμπανάκι» χτυπά η WWF για τα προστατευόμενα είδη – Έχουν πληγεί 14 περιοχές Natura

Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπά η WWF για τις προστατευόμενες περιοχές και τα είδη που συνεχίζουν να πλήττονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού στην Ελλάδα.

Με δεδομένο τα τουλάχιστον 1.500.000 στρέμματα γης που έχουν γίνει στάχτη, καταστροφικές είναι και οι επιπτώσεις σε προστατευόμενες περιοχές ευρωπαϊκής αλλά και διεθνούς σημασίας.

Όπως ενημερώνει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, μέχρι σήμερα τουλάχιστον 14 περιοχές Natura 2000 έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, αλλά και τρία εθνικά πάρκα: εκείνο της Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, ο Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας και το Εθνικό Πάρκο Χελμού Βουραϊκού.

Η Δαδιά αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό βιότοπο πληθώρας απειλούμενων αρπακτικών πτηνών, όπως του μαυρόγυπα, ενώ συνιστά τον βασικό βιότοπο για την διατήρηση στην Ελλάδα του υπό εξαφάνιση ασπροπάρη.

Η Πάρνηθα, είναι ένα μέρος υψηλής αξίας διατήρησης, με το σημαντικό ελατόδασος και με πολλά προστατευόμενα φυτοφάγα είδη, όπως το απειλούμενο κόκκινο ελάφι, ενώ είναι βέβαια και ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου για την Αθήνα.

Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί η WWF, το γεγονός ότι οι φετινές πυρκαγιές ξέσπασαν σε ήδη καμένες εκτάσεις, έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση της δυνατότητά τους να αναγεννηθούν με φυσικό τρόπο.

Η ανακοίνωση της WWF

Οι πυρκαγιές του 2023 στην Ελλάδα είναι από τις χειρότερες στην πρόσφατη ιστορία, έχοντας καταστρέψει μέχρι στιγμής περισσότερα από 1.500.000 στρέμματα γης και προκαλώντας τεράστιες επιπτώσεις σε προστατευόμενες περιοχές ευρωπαϊκής αλλά και διεθνούς σημασίας. Φυσικές περιοχές, υποδομές και κοινότητες έχουν επηρεαστεί σοβαρά και με τεράστιο τίμημα για την ανθρώπινη ζωή.  

Μέσα στον Αύγουστο μεγάλες πυρκαγιές έκαψαν σημαντικες εκτασεις σε Αττική, Βοιωτία και και πολλά άλλα μέρη σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον σε πλήρη δράση βρίσκεται για 12η μέρα η πυρκαγιά στον Έβρο, και συγκεκριμένα στο μέτωπο της Δαδιάς, που έχει ήδη κάψει πάνω από 800.000 στρέμματα, και είναι η μεγαλύτερη χαρτογραφημένη πυρκαγια σε επίπεδο ΕΕ. Αυτές οι πυρκαγιές προστίθενται στη μεγάλη λίστα των φετινών πυρκαγιών, όπως αυτές στη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Εύβοια και τη Μαγνησία, στα τέλη Ιουλίου.

Οι επιπτώσεις σε προστατευόμενες περιοχές και είδη, καθώς και στις τοπικές κοινότητες και τους ανθρώπους είναι τεράστιες, ενώ έχουν χαθεί και ανθρώπινες ζωές. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον 14 περιοχές Natura 2000 έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, αλλά και τρία Εθνικά Πάρκα: το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας και το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού. Η Δαδιά, ένας σημαντικός βιότοπος πολλών απειλούμενων αρπακτικών πτηνών, παγκόσμιας σημασίας, είναι η περιοχή που αποτελούσε τον τελευταίο βιότοπο αναπαραγωγής του μαυρόγυπα στα Βαλκάνια, και τον βασικό βιότοπο για τη διατήρηση στην Ελλάδα του σχεδόν εξαφανισμένου ασπροπάρη. Ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας αντίστοιχα, είναι ένα μέρος υψηλής αξίας διατήρησης, με το σημαντικό ελατόδασος και με πολλά προστατευόμενα φυτοφάγα είδη, όπως το απειλούμενο κόκκινο ελάφι, ενώ είναι βέβαια και ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου για την Αθήνα. Επιπλέον, πολλές πυρκαγιές έκαψαν τοποθεσίες που έχουν καεί ξανά τα τελευταία 20 χρόνια, με αποτέλεσμα την εξάντληση της δυνατότητάς τους να αποκατασταθούν φυσικά.

Την ίδια στιγμή, οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν προφανώς τεράστιο κίνδυνο για τις κοινότητες που ζουν στις πληγείσες περιοχές. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Υπολογίζεται επιπλέον ότι τουλάχιστον 600.000 άνθρωποι κατοικούν στους δήμους που έχουν πληγεί, ενώ 19.000 τουρίστες έχουν επηρεαστεί μόνο από τη φωτιά στη Ρόδο. Αναμένουμε επίσης, στο άμεσο μέλλον, ισχυρές επιπτώσεις στο κλίμα των περιοχών που έχουν καεί, ειδικά κοντά στις μεγάλες πόλεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μας προκαλούν ανησυχία για το πως θα αλλάξουν τις συνθήκες διαβίωσής μας.

Στο WWF Ελλάς δουλεύουμε για την προστασία των δασών μας από την ίδρυσή μας, πριν 31 χρόνια. Αυτή τη στιγμή και καθώς οι πυρκαγιές εξελίσσονται εργαζόμαστε για την υποστήριξη εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης. Όσο οι πυρκαγιές είναι ενεργές είναι δύσκολο να υπάρξει σαφής εκτίμηση της συνολικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων αλλά και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στα είδη. Θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε προσεκτικά τον αντίκτυπό τους μόλις ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις καταστολής.

Αφού μπορέσουμε να αξιολογήσουμε το συνολικό μέγεθος της καταστροφής, στα άμεσα επόμενα βήματά μας είναι:

  • Η βελτίωση του εθνικού συστήματος δασοπροστασίας και πρόληψης των πυρκαγιών συμπεριλαμβανομένης και της προώθησης της ανάπτυξης Τοπικών Σχεδίων Πρόληψης σε επίπεδο Δήμου.
  • Η πιλοτική εφαρμογή και καθιέρωση της προδιαγεγραμμένης καύσης ως εργαλείου πρόληψης και μείωσης της ευφλεκτότητας και αύξησης της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.
  • Η παρακολούθηση και διασφάλιση της φυσικής αποκατάστασης σε σημαντικές περιοχές που κάηκαν στο παρελθόν και η προώθηση των αναγκαίων μέτρων.
  • Η βελτίωση του εθνικού συστήματος για την αποκατάσταση καμένων περιοχών (χαρτογράφηση των περιοχών που χρειάζονται κατά προτεραιότητα τεχνητή αποκατάσταση, πιλοτικά έργα αποκατάστασης, συλλογές σπόρων).

Η υποστήριξη εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας με εξοπλισμό και εκπαιδεύσεις.

Στον Εβρο, η αποκατάσταση της βλάστησης με έμφαση στην αποικία του μαυρόγυπα και η φροντίδα για την παρακολούθηση και αποκατάσταση της ορνιθοπανίδας στο δάσος της Δαδιάς, αποτελεί επίσης προτεραιότητα μέγιστης σημασίας για εμάς, δεδομένης και της συναισθηματικής σύνδεσης που έχουμε με την περιοχή μετά τα τόσα χρόνια δουλειάς εκεί.

Η αντιπυρική περίοδος στην Ελλάδα τελειώνει τον Οκτώβριο, και ο Σεπτέμβριος είναι από τους μήνες που επιφυλάσσουν σημαντικές δασικές πυρκαγιές, καθώς η βλάστηση έχει ξεραθεί και οι άνεμοι είναι ισχυροί. Για αυτό συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, με την αγωνία ότι θα δούμε πολλά ακόμη σοβαρά επεισόδια τις επόμενες ημέρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.