Προβληματισμένος δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κρήτη το βράδυ της Πέμπτης με επίκεντρο τις Μοίρες.
Όπως εξήγησε το πρωί της Παρασκευής «δεν είναι αμελητέος ένας σεισμός 5,1 Ρίχτερ. Από την άλλη έχουμε έντονη σεισμική ακολουθία που δεν μας επιτρέπει να βεβαιωθούμε αν τα 5,1 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός. Θα χρειαστούν 2-3 ημέρες για αυτό».
Αφού διευκρίνισε ότι «είναι διαφορετική η εστία του σεισμού που ενεργοποιήθηκε χθες με εκείνη του Αρκαλοχωρίου, όπου πάντως χθες είχαμε έναν σεισμό 3,3 Ρίχτερ, που ήταν ένας καθυστερημένος μετασεισμός».
Στη συνέχεια ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι υπάρχει «προβληματισμός γιατί το επίκεντρο είναι σε χερσαία περιοχή», ενώ εξέφρασε «επιφυλακτικότητα γιατί η ίδια περιοχή, το 1965, έχει δώσει τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιθανότερο είναι ο σεισμός των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ να προέρχεται από το ενεργό ρήγμα της Πομπιάς που το 1965 είχε προκαλέσει έναν ισχυρό σεισμό 6,1 Ρίχτερ.
«Δεν είναι από τις πιο δραστήριες σεισμικά περιοχές της Κρήτης και του ελλαδικού χώρου αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι χρειάζεται πολύ προσοχή», πρόσθεσε, εφιστώντας την προσοχή του κόσμου και των αρμοδίων Αρχών στην παρακολούθηση του φαινομένου.
Όσον αφορά τους σεισμούς στον Κορινθιακό Κόλπο τα προηγούμενα 24ωρα ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι «ο Κορινθιακός Κόλπος δίνει μεγάλους σεισμούς, μεγέθους 6 Ρίχτερ και άνω και αυτοί είναι που μας απασχολούν γιατί έχουν και συνέπειες. Δίνει τέτοιους σεισμούς κάθε 25-30 χρόνια. Τώρα βρισκόμαστε ακριβώς 28 χρόνια μετά από τον προηγούμενο ανάλογο σεισμό, τον Ιούνιο του 1995 στο Αίγιο».
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, υποστήριξε με ανάρτησή του στο Facebook ότι «η μετασεισμική ακολουθία βαίνει απολύτως ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ οπότε η πιθανότητα ο χθεσινός 5.1R σεισμός να μην ήταν ο κύριος σεισμός είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ μικρή».
«Αναμένουμε η μετασεισμική δράση να μειώνεται σταδιακά τις επόμενες ημέρες και μετά από περιόδους μηδενικής σεισμικότητας για μικρά χρονικά διαστήματα να έχουμε κάποιο λίγο μεγαλύτερο μετασεισμό γύρω στο 4. Το όλο φαινόμενο μπορεί να κρατήσει ακόμα και 2 μήνες πριν αποσβεσθεί τελείως. Πρέπει οπωσδήποτε οι κάτοικοι οι οποίοι κατοικούν σε πετρόχτιστα η οικήματα φτιαγμένα με παλιούς αντισεισμικούς (πριν το 1970) η και νεότερα οικήματα με εμφανής αστοχίες να ζητήσουν από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου η από τα συνεργεία του ΟΑΣΠ που κατεβαίνουν στην περιοχή να τα ελέγξουν πριν τα κατοικήσουν. Ενοείται ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΤΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ» πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης.