Μετά τη Γαλλία, φαίνεται πως γεμίζει με κοριούς και η Βρετανία, καθώς μέρα με την ημέρα, πληθαίνουν οι αναφορές σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τους κατοίκους να πετούν στρώματα και καναπέδες, προκειμένου να απαλλαγούν όσο πιο άμεσα μπορούν.
Κάτοικοι στην κομητεία Γουίλτσιρ της νοτιοδυτικής Αγγλίας πετούν στρώματα και καναπέδες μετά τον εντοπισμό κοριών στα σπίτια τους, ενώ ένα νήπιο έπεσε θύμα των αηδιαστικών εντόμων στο Σόμερσετ, μετά από ανάλογο περιστατικό με θύμα και πάλι ένα δίχρονο αγόρι σε θέρετρο του Κεντ.
Αηδιασμένοι ιδιοκτήτες σπιτιών και χρήστες Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ανέφεραν ότι εντόπισαν κοριούς από το Μετρό του Λονδίνου μέχρι το Μάντσεστερ και το Λούτον στο Μπέντφορντσιρ, όπου αλυσίδες ξενοδοχείων επιστρατεύουν ακόμη και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους για τον εντοπισμό των ζωϋφίων .
«Κάναμε δύο φορές απεντόμωση σε ένα διήμερο και οι κοριοί επιστρέφουν»
Μεταξύ εκείνων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν προσωρινά τα σπίτια τους στο Σουίντον ήταν και η Αντόνια Σέλμπι, ο σύντροφός τους και τα τρία παιδιά τους, όταν το μεγαλύτερο εξ’ αυτών, ο Όντιν, δέχθηκε εκατοντάδες τσιμπήματα. Ψάχνοντας το διαμέρισμά τους εντόπισαν ένα σμήνος κοριών κάτω από τον καναπέ τους.
Το κορμάκι του δίχρονου Όντιν γέμισε με εκατοντάδες κοκκινίλες από τσιμπήματα κοριών, όπως λέει η μητέρα του, Αντόνι Σέλμπι
«Το δημοτικό συμβούλιο μας έστειλε μια εταιρεία απεντόμωσης, ψέκασαν το χώρο και χρειάστηκε να μείνουμε εκτός σπιτιού για πέντε ώρες. Κάναμε δύο φορές απεντόμωση, αλλά οι κοριοί επανέρχονται μετά από δυο μέρες», είπε η 28χρονη στη βρετανική εφημερίδα The Sun.
«Κάποιοι γείτονες αντιμετώπισαν ακόμη χειρότερο πρόβλημα με τους κοριούς, πέταξαν ακόμη και το στρώμα τους, στο οποίο τοποθέτησαν σημείωμα προειδοποιώντας τους περαστικούς να μην το πάρουν», πρόσθεσε.
«Οι κοριοί ως γνωστόν είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί αρκετές φορές απεντόμωση για να εκριζωθεί το πρόβλημα», δήλωσε εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου του Σουίντον.
Δίχρονος δέχθηκε εκατοντάδες δαγκώματα από κοριούς
Mια εισβολή κοριών σε άλλη περιοχή της Βρετανίας και συγκεκριμένα σε ξενοδοχείο στο Σόμερσετ, ήρθε στο φως όταν γέμισε από κοκκινίλες σχεδόν ολόκληρο το κορμάκι ενός άλλου δίχρονου αγοριού . Η μητέρα του, Λάουρα Περόνα-Ράιτ είπε ότι μαζί με τον άνδρα της, Άνταμ, νόμισαν αρχικά ότι σκνίπες τσίμπησαν τον γιο τους, Βίνι.
«Ο λαιμός, τα χέρια, πίσω από τα γόνατά του, η περιοχή γύρω από τα γεννητικά του όργανα, η πλάτη του ήταν γεμάτα δαγκώματα, το παιδί πονούσε από το ξύσιμο», δήλωσε η 38χρονη στην εφημερίδα Daily Mail. «Κοίταξα κάτω από το σεντόνι του και βρήκα ένα πολύ φθαρμένο, αηδιαστικό προστατευτικό στρώματος».
Το ζευγάρι, που έκανε σύντομες διακοπές με τα δύο παιδιά του στο ξενοδοχείο, παραπονέθηκε στη ρεσεψιόν, αλλά τους απάντησαν ότι δεν είχαν βρεθεί έντομα μετά από έλεγχο.
Οι γονείς δεν πείστηκαν και έκαναν τη δική τους έρευνα – με τρομακτικά αποτελέσματα.
«Σήκωσα τα σεντόνια και ανακάλυψα ότι είχαν αντικαταστήσει το αηδιαστικό προστατευτικό του στρώματος, αλλά δεν είχαν περάσει με ηλεκτρική σκούπα το στρώμα. Ήταν καλυμμένο με τρίχες, άμμο και μέσα σε 20 δευτερόλεπτα ανακάλυψα έναν ψόφιο κι έναν ζωντανό κοριό. Υπήρχαν πάρα πολλοί. Το αγόρι μου υπέφερε στην κυριολεξία από εκατοντάδες δαγκώματα», είπε η 38χρονη.
Πληθαίνουν τα κρούσματα κοριών στη Βρετανία
Οι υποψίες για αύξηση των κρουσμάτων κοριών στη Βρετανία εντάθηκαν χθες, όταν η CEO ένωσης φαρμακοποιών ανέφερε ότι εξαντλήθηκαν τα αποθέματα της «πιο αποτελεσματικής» θεραπεία για τσίμπημα κοριού στα φαρμακεία, που είναι μέλη της.
Η δρ Λέιλα Χάνμπεκ είπε ότι σε λιγοστά μόνον φαρμακεία βρίσκει κανείς υδροκορτιζόνη, η οποία ανακουφίζει από τον κνησμό και τη φλεγμονή που προκαλείται από δαγκώματα κοριών.
Η Βρετανία βρίσκεται σε επιφυλακή για τα αηδιαστικά ζωύφια, που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, μετά την εισβολή κοριών στη γειτονική Γαλλία, που έχει μετατρέψει τη ζωή πολλών εκεί σε «ζωντανή κόλαση», όπως είπε Γάλλος βουλευτής.
Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι κοριοί έχουν γίνει ανθεκτικοί στα εντομοκτόνα, καθιστώντας πιο δύσκολη την εξόντωσή τους. Ο Ντέιβιντ Κέιν, ιδρυτής της εταιρείας απεντόμωσης BedBugs Limited στο Λονδίνο, είπε ότι δέχονται από 15 έως 20 κλήσεις κάθε εβδομάδα, από τέσσερις εβδομαδιαίως το 2007.
«Το πρόβλημα είναι χειρότερο τώρα από ό,τι ήταν πιθανώς οποιαδήποτε άλλη περίοδο πιθανώς από τη δεκαετία του 1930 και του 1940».
Αλλά και η Άμπι Γκλόβερ της εταιρείας απεντόμωσης “Pest Control Manchester”, είπε ότι ο αριθμός των αναφορών για κοριούς αυξήθηκε «κατά 30-40%» τις τελευταίες εβδομάδες.
«Πολλές περισσότερες εταιρείες μας καλούν, όπως ξενοδοχεία, για να ενημερωθούν για τις κατάλληλες διαδικασίες για την αντιμετώπισή τους», πρόσθεσε.
«Οι κοριοί είναι ένα από τα χειρότερα παράσιτα γιατί είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτούς».