Αποκαλυπτικές δορυφορικές εικόνες δείχνουν τις ανυπολόγιστες καταστροφές που υπέστη η Λιβύη από τη φονική κακοκαιρία «Daniel».

Πιο συγκεκριμένα από τις πλημμύρες προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στο οδικό δίκτυο που συνδέει την περιοχή Ντέρνα με άλλα σημεία. Επίσης, έσπασαν φράγματα και καταστράφηκε το ένα τέταρτο της πόλης.

Σύμφωνα με πηγές, τα δύο κυριότερα φράγματα στον μικρό ποταμό Ουάντι Ντέρνα υποχώρησαν τη νύχτα της Κυριακής με τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα τεράστια κύματα λάσπης να καταστρέψουν γέφυρες και να παρασύρουν κτίρια, μαζί με τους ενοίκους τους, στις δύο όχθες του ποταμού που εκβάλλει στη Μεσόγειο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στη Λιβύη ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Ντέρνα.

Παράλληλα 6.085 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε άλλες πληγείσες περιοχές, περιλαμβανομένης της Βεγγάζης, με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει ανεπιβεβαίωτος.

«Ο ΔΟΜ και οι συνεργάτες του στέλνουν αμέσως προϊόντα πρώτης ανάγκης πλην τροφίμων, φάρμακα, εξοπλισμό έρευνας και διάσωσης καθώς και προσωπικό στις πληγείσες περιοχές» τόνισε.

Λιβύη: Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό επιζώντων

Η αναζήτηση των χιλιάδων αγνοουμένων συνεχίζεται για τρίτη ημέρα, ενώ οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 5.000. Διευθυντής νοσοκομείου της Ντέρνα δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα ότι 1.700 πτώματα έχουν καταμετρηθεί στο δικό του νοσοκομείο και περισσότερα από 500 έχουν ταφεί σε άλλο μέρος της πόλης. Άλλος γιατρός δήλωσε ότι περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι είναι νεκροί.

Περίπου 10.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι αγνοούνται και υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων, που επισκέφθηκαν την περιοχή χθες, είδαν πολλά πτώματα σε διαδρόμους νοσοκομείων, ενώ άνθρωποι αναζητούσαν τους αγνοούμενους συγγενείς τους την ώρα που μεταφέρονταν εκεί κι άλλοι νεκροί.

Ο Μουστάφα Σάλεμ δήλωσε ότι μέχρι στιγμής 30 μέλη της οικογένειάς του έχουν χάσει τη ζωή τους.

«Πτώματα κείτονται παντού: στη θάλασσα, στις κοιλάδες, κάτω από τα κτίρια» δήλωσε ο Χίσεμ Αμπού Σκιουάτ υπουργός πολιτικής αεροπορίας της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης. «Δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι το 25% της πόλης έχει εξαφανιστεί. Πάρα πολλά κτίρια κατέρρευσαν» πρόσθεσε.

Δυσκολίες στις διασώσεις, λόγω πολιτικής

Οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι δύσκολες, καθώς η Λιβύη είναι διχασμένη μεταξύ δύο κυβερνήσεων, μία στα ανατολικά και μία στα δυτικά. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχει την έδρα της στην Τρίπολη (δυτικά). Η Ντέρνα βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη, όπου λειτουργεί μια παράλληλη κυβέρνηση η οποία βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαλίφα Χάφταρ.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ομάδες του έχουν κινητοποιηθεί για να προσφέρουν βοήθεια, ενώ η Τουρκία και άλλες χώρες σπεύδουν να συνδράμουν τη Λιβύη με την παροχή οχημάτων έρευνας και διάσωσης, σωστικών λέμβων, γεννητριών και τροφίμων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτή είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει ποτέ την Κυρηναϊκή, την ανατολική περιφέρεια της Λιβύης, μετά το μεγάλο σεισμό του 1963 στην πόλη Αλ Μαρτζ.