Σήμερα (27/10) εξερράγη ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας εκτοξεύοντας τουλάχιστον τρεις διαφορετικές φορές πυκνή στάχτη και καλύπτοντας χωριά με συντρίμμια, αλλά ευτυχώς δεν υπήρχε κάποια αναφορά για θύμα.

Το όρος Μάραπι, στην περιοχή Αγκάμ της επαρχίας Δυτική Σουμάτρα, είναι γνωστό για τις ξαφνικές του εκρήξεις που είναι δύσκολο να προβλεφθούν επειδή δεν προκαλούνται από τη βαθιά κίνηση του μάγματος, η οποία προκαλεί δονήσεις που μπορεί να καταγραφεί από τα σεισμικά εργαλεία.

Εξαπέλυσε καυτά σύννεφα τέφρας που εξαπλώθηκαν για αρκετά χιλιόμετρα, καλύπτοντας τα κοντινά χωριά και πόλεις με παχύ ηφαιστειακό κατάλοιπο, δήλωσε ο Ahmad Rifandi, αξιωματούχος του Κέντρου Ηφαιστειολογίας και Μετριασμού Γεωλογικών Κινδύνων της Ινδονησίας στο φυλάκιο παρακολούθησης του Marapi.

Επίσης, εκτόξευσε στάχτη σε ύψος 2.000 μέτρων.

Ο Rifandi δήλωσε ότι το ηφαίστειο των σχεδόν 2.900 μέτρων έχει παραμείνει στο δεύτερο υψηλότερο από τα τέσσερα επίπεδα συναγερμού από τον Ιανουάριο, απαγορεύοντας τους ορειβάτες και τους χωρικούς να βρίσκονται σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από το στόμιο του κρατήρα λόγω της πιθανής λάβας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Μάραπι είχε εκραγεί και τον Δεκέμβριο του 2023, σκοτώνοντας 24 ορειβάτες και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους, οι οποίοι βρέθηκαν στο δρόμο της ξαφνικής έκρηξής του. Δύο αναρριχητικές διαδρομές στο βουνό έχουν κλείσει από τότε.