Στην καρδιά της Τουρκίας, κρυμμένη ανάμεσα σε λόφους και στέπες, βρίσκεται η λίμνη Tuz, η δεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα. Φημίζεται για την πλούσια άγρια ζωή της, που περιλαμβάνει φλαμίνγκο, πελαργούς και αγριογούρουνα.

Η μεγάλη υπεραλατούχα λίμνη, βρίσκεται περίπου δύο ώρες οδήγησης βορειοανατολικά της Κόνια και αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα σημεία στην ευρύτερη περιοχή.

Η υδάτινη αγκαλιά με το ιδιαίτερο χρώμα αποτελεί πατρίδα μεταναστευτικών πουλιών και πρωταρχικό καταφύγιο για τα ροζ φλαμίνγκο την άνοιξη και το καλοκαίρι, προσελκύοντας εκατοντάδες τουρίστες που φτάνουν μέχρι εδώ για να αντικρίσουν από κοντά αυτό το ιδιαίτερο τοπίο.

Που οφείλεται το ροζ χρώμα της λίμνης

Τα φύκια παράγουν μια κόκκινη- πορτοκαλί χρωστική ουσία που ονομάζεται β-καροτένιο όταν αυξάνονται οι θερμοκρασίες, μαζί με το ρυθμό αλάτωσης, για να προστατευτούν από το επιβλαβές ηλιακό φως.

Αυτό, με τη σειρά του, προσδίδει στη λίμνη σε ένα κόκκινο ή ροζ χρώμα που διαρκεί μέχρι την άφιξη της εποχής των βροχών, όταν η λίμνη επανέρχεται στο αρχικό της χρώμα.

Ο καθηγητής Mustafa Cemal Darılmaz, κοσμήτορας της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aksaray στην ομώνυμη επαρχία στην οποία εκτείνεται η λίμνη, λέει ότι το χρώμα προέρχεται κυρίως από την artemia salina, ένα είδος γαρίδας άλμης, κύρια τροφή για τα φλαμίνγκο που αποκτούν το χρώμα τους από αυτές.

«Τα φλαμίνγκο τρέφονται με έντομα, αυτή τη γαρίδα και τα βρύα της λίμνης. Έτσι, κατά κάποιον τρόπο, αποκτούν το χρώμα τους από τη λίμνη», δήλωσε σε παλιότερη συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Demirören.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την πλευρά του, ο φωτογράφος άγριας ζωής Fahri Tunç, ο οποίος μεγάλωσε κοντά στην Tuz και έχει περάσει αμέτρητες ώρες φωτογραφίζοντας την άγρια ζωή της, δήλωσε στο CNN Travel ότι παρόλο που έχει ταξιδέψει σε 34 χώρες φωτογραφίζοντας πουλιά ή επισκεπτόμενος μέρη ως τουρίστας, εξακολουθεί να εντυπωσιάζεται από τη γοητεία της λίμνης Tuz.