ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Λιβύη: Σοβαρές ζημιές υπέστη η αρχαία ελληνική πόλη Κυρήνη μετά τις φονικές πλημμύρες

Η Κυρήνη ήταν ελληνική αποικία και από τις βασικές πόλεις του αρχαίου ελληνικού κόσμου

Λιβύη: Σοβαρές ζημιές υπέστη η αρχαία ελληνική πόλη Κυρήνη μετά τις φονικές πλημμύρες

Η αρχαία ελληνική πόλη Κυρήνη υπέστη σοβαρές ζημιές από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Λιβύη.

Οι πλημμύρες από την καταιγίδα Ντάνιελ συσσώρευσαν λάσπη και μπάζα στα λουτρά της Κυρήνης και θα χρειαστεί εξειδικευμένος καθαρισμός τους, είπε ο αξιωματούχος του τοπικού τμήματος αρχαιοτήτων, Αντέλ Μπούφζρα.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι παρόλο που οι ζημιές μέχρι στιγμής είναι μικρές, οι πλημμύρες μπορεί να επιδείνωσαν την καθίζηση του εδάφους που ενδέχεται αργότερα να γκρεμίσει ένα από τα μνημεία.

«Είμαι σχεδόν βέβαιος, και αναμένω, ότι ένα από αυτά τα αξιοθέατα θα μπορούσε να καταρρεύσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω της υπερβολικής ποσότητας υπόγειου νερού», τόνισε.

Αν και κάτι τέτοιο κινδυνεύει να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα ερείπια της Κυρήνης, που οι κάτοικοι αποκαλούν Σεχάτ και προσελκύουν ταξιδιώτες από τον 18ο αιώνα, οι πλημμύρες έφεραν στο φως επίσης ένα μέχρι σήμερα άγνωστο ρωμαϊκό σύστημα αποχέτευσης, είπε ο Μπούφζρα.

«Οι πλημμύρες έφεραν στο φως μια νέα τοποθεσία – ένα κανάλι νερού που πιστεύω ότι χρονολογείται από τη ρωμαϊκή περίοδο. Είναι μια ιδιαίτερη ανακάλυψη για την πόλη», είπε.

Η Κυρήνη ήταν ελληνική αποικία και από τις βασικές πόλεις του αρχαίου ελληνικού κόσμου πριν γίνει σημαντικό κέντρο υπό τους Ρωμαίους μέχρι που ένας σεισμός κατέστρεψε την πόλη το έτος 365.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η αρχαία ελληνική πόλη είναι ένα από τα πέντε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO της Λιβύης, μαζί με τα εκτεταμένα ερείπια της ρωμαϊκής περιόδου στη Σαμπράθα και στη Λέπτις Μάγκνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.