Η αρχαία ελληνική πόλη Κυρήνη υπέστη σοβαρές ζημιές από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Λιβύη.
Οι πλημμύρες από την καταιγίδα Ντάνιελ συσσώρευσαν λάσπη και μπάζα στα λουτρά της Κυρήνης και θα χρειαστεί εξειδικευμένος καθαρισμός τους, είπε ο αξιωματούχος του τοπικού τμήματος αρχαιοτήτων, Αντέλ Μπούφζρα.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι παρόλο που οι ζημιές μέχρι στιγμής είναι μικρές, οι πλημμύρες μπορεί να επιδείνωσαν την καθίζηση του εδάφους που ενδέχεται αργότερα να γκρεμίσει ένα από τα μνημεία.
The devastating flooding in #Libya‘s Derna has uncovered hidden treasures in the ancient Greek city of Cyrene.
While it damaged some ruins, it has also revealed new archaeological wonders hidden beneath the earth. pic.twitter.com/0T96m0mMTK
— The Sudan Times (@thesudantimes) October 5, 2023
«Είμαι σχεδόν βέβαιος, και αναμένω, ότι ένα από αυτά τα αξιοθέατα θα μπορούσε να καταρρεύσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω της υπερβολικής ποσότητας υπόγειου νερού», τόνισε.
Αν και κάτι τέτοιο κινδυνεύει να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα ερείπια της Κυρήνης, που οι κάτοικοι αποκαλούν Σεχάτ και προσελκύουν ταξιδιώτες από τον 18ο αιώνα, οι πλημμύρες έφεραν στο φως επίσης ένα μέχρι σήμερα άγνωστο ρωμαϊκό σύστημα αποχέτευσης, είπε ο Μπούφζρα.
«Οι πλημμύρες έφεραν στο φως μια νέα τοποθεσία – ένα κανάλι νερού που πιστεύω ότι χρονολογείται από τη ρωμαϊκή περίοδο. Είναι μια ιδιαίτερη ανακάλυψη για την πόλη», είπε.
In the Libyan city of Derna, thousands of residents felt safe on the night of Sept 10 as they obeyed orders to shelter in place from the storm, or evacuate deeper inland. Our story on the negligence, corruption + incompetence that condemned them to death. https://t.co/v80HmdA1Jh
— Louisa Loveluck (@leloveluck) October 5, 2023
Η Κυρήνη ήταν ελληνική αποικία και από τις βασικές πόλεις του αρχαίου ελληνικού κόσμου πριν γίνει σημαντικό κέντρο υπό τους Ρωμαίους μέχρι που ένας σεισμός κατέστρεψε την πόλη το έτος 365.
Η αρχαία ελληνική πόλη είναι ένα από τα πέντε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO της Λιβύης, μαζί με τα εκτεταμένα ερείπια της ρωμαϊκής περιόδου στη Σαμπράθα και στη Λέπτις Μάγκνα.