ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Μελέτη: Αυτά είναι τα 10 πιο θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων 20 χρόνων (βίντεο)

Προκάλεσαν περισσότερους από 570.000 θανάτους

Μελέτη: Αυτά είναι τα 10 πιο θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων 20 χρόνων (βίντεο)

Μία νέα μελέτη έδειξε ποια είναι τα 10 πιο επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που έχουν συμβεί από το 2004.

Από ξηρασίες, πλημμύρες και καύσωνες, φαίνεται ότι καμία γωνιά του πλανήτη δεν έχει γλιτώσει από τα μοιραία κλιματικά φαινόμενα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει τα 10 πιο θανατηφόρα ακραία καιρικά φαινόμενα από το 2004, τα οποία συνολικά προκάλεσαν περισσότερους από 570.000 θανάτους, γράφει η Daily Mail. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται η καταιγίδα Ντάνιελ και ο ευρωπαϊκός καύσωνας, που έπληξαν και οι δύο πέρυσι, καθώς και η ξηρασία στη Σομαλία το 2011, η οποία σκότωσε πάνω από ένα 250.000 ανθρώπους.

Και τα 10 γεγονότα επιδεινώθηκαν από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, λένε οι επιστήμονες του World Weather Attribution.

H κλιματική αλλαγή δεν είναι μια μακρινή απειλή
Η Δρ Friederike Otto, κλιματολόγος στο Imperial College του Λονδίνου και συνιδρύτρια του World Weather Attribution, δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή «δεν είναι μια μακρινή απειλή».

«Επιδείνωσε τα ακραία καιρικά φαινόμενα που άφησαν πίσω τους περισσότερους από 570.000 νεκρούς», είπε. «Η μελέτη αυτή θα πρέπει να ανοίξει τα μάτια στους πολιτικούς ηγέτες που κρέμονται από τα ορυκτά καύσιμα που θερμαίνουν τον πλανήτη και καταστρέφουν ζωές. Αν συνεχίσουμε να καίμε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, ο πόνος θα συνεχιστεί», δήλωσε η καθηγήτρια.

Η ξηρασία που σκότωσε 258.000 ανθρώπους
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η ξηρασία της Σομαλίας το 2011, η οποία προκάλεσε σκληρότατη επισιτιστική κρίση και σκότωσε 258.000 ανθρώπους. Έπληξε πολλές χώρες της Ανατολικής Αφρικής, όπως το Τζιμπουτί, την Αιθιοπία και την Κένυα, αλλά η Σομαλία χτυπήθηκε σφοδρότερα ιδιαίτερα. Η ξηρασία επιδεινώθηκε από την άνοδο της θερμοκρασίας που εξατμίζει το νερό από τα εδάφη και τα φυτά, αναφέρει το World Weather Attribution, καταστρέφοντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών. Στη Σομαλία, η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω από τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος επηρεάζει τη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο κυκλώνας που προκάλεσε 138.366 θανάτους
Ένα από τα παλαιότερα γεγονότα στη λίστα – και το δεύτερο πιο θανατηφόρο – ήταν ο κυκλώνας Νάργκις, ο οποίος έπληξε τη Μιανμάρ τον Μάιο του 2008. Σκότωσε τουλάχιστον 138.000 ανθρώπους στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, τους περισσότερους από ένα τσουνάμι ύψους 3,5 μέτρων που έπληξε το Δέλτα του Ιραουάντι.

Ο κυκλώνας Νάργκις αποτέλεσε τη χειρότερη φυσική καταστροφή που έπληξε την Ασία μετά το τσουνάμι του 2004, που σκότωσε τουλάχιστον 232.000 ανθρώπους. Το World Weather Attribution δήλωσε ότι το τσουνάμι, που προκλήθηκε από σεισμό στον Ινδικό Ωκεανό, δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο επειδή είχε γεωλογική αιτία και όχι περιβαλλοντική.

Ο ρωσικός καύσωνας του 2010 -55.736 νεκροί
Η Ρωσία συνήθως συνδέεται με ψυχρές θερμοκρασίες, αλλά ο καύσωνα εκείνου του καλοκαιριού του 2010 προκάλεσε περίπου 55.736 θανάτους, 25% μείωση της ετήσιας σοδειάς και συνολική οικονομική ζημία άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μαζί με τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν εκείνο το έτος, το 2010 χαρακτηρίστηκε ως η χρονιά των ακραίων καιρικών φαινομένων. Εκείνη την εποχή, οι ακαδημαϊκοί προέβλεπαν ότι οι έντονες συνθήκες θα συνεχιστούν σε ολόκληρο τον κόσμο – αν και ακόμη και αυτοί μπορεί να μην υπολόγιζαν αυτό που ακολούθησε.

Το σαρωτικό κύμα ζέστης στην Ευρώπη του 2015, του 2022 και του 2023
Το καλοκαίρι του 2015 χαρακτηρίστηκε από ζεστές και ξηρές συνθήκες στην κεντρική Ευρώπη και σημαντική αύξηση των ακραίων θερμοκρασιών. Συνολικά, 3.275 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όλοι στη Γαλλία, και πάλι λόγω ενός όλο και πιο ευάλωτου πληθυσμού που δεν ήταν προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τη ζέστη.

Τα ευρωπαϊκά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, αντιμετώπισαν μια από τις πιο επικίνδυνες περιόδους καύσωνα το καλοκαίρι του 2022. Ενώ πολλοί βρήκαν άβολες τις θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40°C, οι επιστήμονες λένε ότι συνολικά 53.542 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του καύσωνα σε όλη την Ευρώπη.

Σχεδόν εξίσου θανατηφόρος ήταν ο καύσωνας του περασμένου έτους, το 2023, ο οποίος έπληξε την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Συνολικά, 37.129 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας «της ταχείας ανόδου των θερμοκρασιών σε όλη την Ευρώπη και ενός ολοένα και πιο ευάλωτου πληθυσμού», αναφέρει το World Weather Attribution. Είδε θερμοκρασίες στη δυτική Μεσόγειο που θα ήταν «αδύνατες» χωρίς την κλιματική αλλαγή, προσθέτει.

Η καταιγίδα «Ντάνιελ» που χτύπησε και την Ελλάδα το 2023
Πέρυσι σημειώθηκε η καταιγίδα «Ντάνιελ», η οποία περιγράφεται ως ο πιο θανατηφόρος μεσογειακός τροπικός κυκλώνας στην καταγεγραμμένη ιστορία. Προκάλεσε περίπου 12.352 θανάτους, η συντριπτική πλειοψηφία στη Λιβύη, αλλά και μερικούς στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Η Λιβύη επλήγη περισσότερο, κυρίως επειδή οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν την κατάρρευση δύο φραγμάτων κοντά στην πόλη Ντέρνα.

Το World Weather Attribution αναφέρει: «Ενώ τα φράγματα δεν είχαν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν τα επίπεδα βροχοπτώσεων ρεκόρ που γνώρισε η περιοχή, η έλλειψη συντήρησης λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην περιοχή είχε οδηγήσει σε υποβάθμιση των υποδομών των φραγμάτων».

Ο τυφώνας «Haiyan» και οι πλημμύρες το 2013
Ο «Haiyan», τοπικά γνωστός στις Φιλιππίνες ως «Yolanda», ήταν ο πιο θανατηφόρος τυφώνας στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Προκάλεσε ένα τσουνάμι που ξεπέρασε τα πέντε μέτρα σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Τακλομπάν. Το World Weather Attribution υποστηρίζει ότι το καιρικό φαινόμενο του 2013 προκάλεσε 7.354 θανάτους, αλλά πιστεύεται ότι συνολικά 14 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν σε 46 επαρχίες.

Οι πλημμύρες της Βόρειας Ινδίας την ίδια χρονιά, που έπληξαν κυρίως το κρατίδιο Ουταρακχάντ, σκότωσαν 6.054 ανθρώπους και έγιναν η χειρότερη φυσική καταστροφή μετά το τσουνάμι του 2004. Η καταστροφή του Ιουνίου του 2013 προκλήθηκε από βροχοπτώσεις υψηλότερες από τις συνηθισμένες, οι οποίες γίνονται πιο πιθανές λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερο νερό.

Ο κυκλώνας του Μπαγκλαντές – 4.234 νεκροί
Ο δεύτερος τυφώνας στη λίστα είναι ο κυκλώνας Sidr του Νοεμβρίου του 2007, ο οποίος προκάλεσε μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έχει υποστεί ποτέ το Μπαγκλαντές.

Συνολικά 4.234 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν η καταστροφική καταιγίδαέπληξε τις ευάλωτες, σε χαμηλό υψόμετρο και πυκνοκατοικημένες παράκτιες περιοχές της χώρας. Κατέστρεψε πάνω από 450.000 σπίτια σε 30 περιφέρειες, μέσω των πανίσχυρων ανέμων, τις πλημμύρες και τα παλιρροϊκά κύματα. Πάνω από το 50% των νοικοκυριών και στις έξι περιφέρειες που επλήγησαν περισσότερο από τον κυκλώνα υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.