ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Οι μυστηριώδεις «παγωμένοι λόφοι» που βρίσκονται διάσπαρτοι στο μόνιμο πάγο της Σιβηρίας

Το αέριο που εμπλέκεται είναι κυρίως θερμογενές μεθάνιο, ένα υποπροϊόν της θέρμανσης της οργανικής ύλης

Οι μυστηριώδεις «παγωμένοι λόφοι» που βρίσκονται διάσπαρτοι στο μόνιμο πάγο της Σιβηρίας

Ένα φαινόμενο που προβληματίζει εδώ και αρκετά χρόνια τους επιστήμονες είναι οι μυστηριώδεις «παγωμένοι λόφοι» που βρίσκονται διάσπαρτοι στο μόνιμο πάγο της Σιβηρίας και μερικές φορές εκρήγνυνται, δημιουργώντας γιγάντιους κρατήρες.

Τα παγωμένα αναχώματα σχηματίζονται όταν συσσωρεύονται υγρά κάτω από την επιφάνεια του μόνιμου πάγου, προκαλώντας τη διόγκωσή του.

Σύμφωνα με μελέτες που διεξήχθησαν από το Σιβηρικό Τμήμα της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (SBRAS), υπάρχουν δύο διαφορετικά συστήματα -ανοιχτά και κλειστά- που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή τη διόγκωση.

Σε ένα ανοικτό σύστημα, το νερό και το αέριο κάτω από το μόνιμο στρώμα πάγου κινούνται και μπορούν να διαρρεύσουν στην επιφάνεια μέσω ρωγμών.

Η έννοια αυτή διερευνήθηκε περαιτέρω σε μια προτυπωμένη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 12 Ιανουαρίου στη βάση δεδομένων EarthArXiv.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι το φυσικό αέριο που μεταναστεύει μεταξύ του μητρικού πετρώματος και του υπερκείμενου μόνιμου πάγου προκαλεί τήξη από κάτω.

Η διαδικασία αυτή δημιουργεί θύλακες εντός του μόνιμου πάγου όπου μπορούν να συσσωρευτούν ρευστά. Αυτοί οι θύλακες δεν είναι πλήρως σφραγισμένοι από το αέριο κάτω από αυτούς ή από την επιφάνεια.

Καθώς περισσότερο αέριο ρέει σε αυτούς τους θύλακες, αυτοί διαστέλλονται, προκαλώντας περισσότερη τήξη και αυξάνοντας την πίεση, γεγονός που οδηγεί στη διόγκωση του εδάφους και τελικά στη διάρρηξη.

Το αέριο που εμπλέκεται είναι κυρίως θερμογενές μεθάνιο, ένα υποπροϊόν της θέρμανσης της οργανικής ύλης.

Ο Helge Hellevang, καθηγητής περιβαλλοντικών γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία και επικεφαλής συγγραφέας της προδημοσιευμένης ανασκόπησης, περιέγραψε αυτή την υπόγεια δραστηριότητα σαν να μοιάζει με κουζίνα.

«Το αποκαλούμε κουζίνα, επειδή είναι κάτι σαν μαγείρεμα και δημιουργεί αέρια», δήλωσε ο Hellevang στο Live Science.

Σε ένα κλειστό σύστημα, από την άλλη πλευρά, η δυναμική είναι ελαφρώς διαφορετική.

Εδώ, το αέριο και το νερό προέρχονται βαθιά μέσα στο υπέδαφος και ανεβαίνουν για να σχηματίσουν έναν θύλακα μέσα στο μόνιμο πάγο. Αυτός ο θύλακας περιβάλλεται εξ ολοκλήρου από παγωμένα πετρώματα, αποτρέποντας οποιαδήποτε διαρροή.

Η πίεση μέσα σε αυτούς τους θύλακες μπορεί να αυξηθεί σημαντικά επειδή τα ρευστά είναι παγιδευμένα και δεν μπορούν να διαφύγουν. Αυτή η αυξανόμενη πίεση προκαλεί τελικά τη διόγκωση του μόνιμου πάγου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη βίαιη έκρηξη, σχηματίζοντας έναν κρατήρα.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν αυτά τα φαινόμενα και ελπίζουν να διαλευκάνουν περαιτέρω την πολυπλοκότητα της δυναμικής του μόνιμου πάγου και τις επιπτώσεις στην κατανόηση παρόμοιων διεργασιών που συμβαίνουν σε άλλες περιοχές μόνιμου πάγου σε όλο τον κόσμο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.