
Αξιολογώντας τις διαδοχικές σεισμικές δονήσεις στο Αιγαίο, η Τουρκάλα καθηγήτρια Γεωλογίας Nurcan Meral Özel είπε είναι υπαρκτό το σενάριο εκδήλωσης σεισμού μεγέθους 7,5 έως 7,7 Ρίχτερ στο νότιο Αιγαίο που θα προκαλούσε ένα τσουνάμι, που θα χρειαζόταν μόνο μία ώρα για να φτάσουν τα κύματα του στις τουρκικές ακτές.
Οι Τούρκοι ανησυχούν για την Σαντορίνη σχεδόν το ίδιο όσο οι Έλληνες όχι μόνο για τις συνέπειες μιας τόσο μεγάλης σεισμικής δόνησης στην Ελλάδα που θα έφταναν μέχρι την Τουρκία αλλά και επειδή μπορεί να ενεργοποιηθούν και τα τουρκικά ρήγματα λόγω γειτνίασης.
Κάνοντας αξιολόγηση στο Περιφερειακό Κέντρο Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Σεισμών-Τσουνάμι σχετικά με τους σεισμούς που συμβαίνουν κάθε λεπτό στο Αιγαίο Πέλαγος, η διευθύντρια του Αστεροσκοπείου Kandilli και του Ινστιτούτου Σεισμών (KRDAE) Nurcan Meral Özel ανέφερε ότι εργάζονταν πάνω σε όλα τα πιθανά σενάρια.
Η Özel δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τη σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη, την τελευταία εβδομάδα, η οποία έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις, 24/7, και είπε ότι 1.260 σεισμοί όλων των μεγεθών σημειώθηκαν στην περιοχή μεταξύ 1 και 6 Φεβρουαρίου.
Η Özel, ανέφερε ότι 100 σεισμοί μεγέθους 4 και άνω Ρίχτερ συμβαίνουν σε μια εβδομάδα και είπε:
««Από το 2012, το Παρατηρητήριο Kandilli παράγει μηνύματα σε 13 χώρες και 16 ινστιτούτα στην περιοχή υπό την UNESCO σχετικά με τσουνάμι που μπορεί να προκύψουν από τη Μαύρη Θάλασσα και αλλού. Εάν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός στις θάλασσές μας, στις δυτικές ακτές μας, το μήνυμα για το τσουνάμι θα παραχθεί από το Παρατηρητήριο Kandilli και θα σταλεί στην AFAD.
Ως Παρατηρητήριο Καντίλι, δεν ερευνούμε μόνο τους σεισμούς, αλλά και εάν γίνει μεγάλος σεισμός εκεί, αν θα μπορούσε να υπάρξει άνοδος του νερού, ένα κύμα τσουνάμι που θα μπορούσε να φτάσει στις ακτές μας. Το εξετάζουμε επίσης από αυτή την οπτική γωνία» .
Δηλώνοντας ότι οι σεισμοί στην περιοχή συνεχίζονται, είπε ότι το Παρατηρητήριο Kandilli δεν εξετάζει μόνο σεισμούς αλλά και καταστάσεις όπως η άνοδος της στάθμης του νερού και ένα κύμα τσουνάμι που θα μπορούσε να συμβεί σε ένα πιθανό σενάριο.
Πρόσθεσε επίσης ότι 1260 σεισμοί αναλύθηκαν σε μια εβδομάδα στο Αστεροσκοπείο Καντίλλη.
Ανέφερε ότι εάν ένας σεισμός μεγέθους 7,5 ή 7,7 Ρίχτερ στο Αιγαίο προκαλούσε τσουνάμι, τα κύματα θα έφταναν στις τουρκικές ακτές σε μόλις μία ώρα και το νερό της θάλασσας θα ανέβαινε κατά μισό έως ένα μέτρο.
Η Özel δήλωσε ότι οι σεισμοί στο Αιγαίο παρουσιάζουν μια τεκτονική δομή και ότι η εν λόγω περιοχή είναι μια περιοχή με κατακόρυφα ρήγματα που είναι πιο επικίνδυνα από την άποψη του τσουνάμι.
Η Özel, ο οποίος μοιράστηκε επίσης τα δεδομένα σεισμών των τελευταίων 50 ετών αυτής της θάλασσας, συνέχισε ως εξής:
Υπάρχει ο σεισμός της Αμοργού του 1956, ένας πολύ μεγάλος σεισμός.
Προκάλεσε μεγάλο τσουνάμι και ζημιές, ήταν 7,7-7,8 Ρίχτερ. Μάλιστα, υπήρχαν ιστορικά στοιχεία ότι τα κύματα του τσουνάμι από αυτόν τον σεισμό έφτασαν μέχρι την Αίγυπτο. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το 2011-2012, υπήρξε επίσης σεισμική καταιγίδα και ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Η Özel θεωρεί πάντως πιο πιθανό ένα σεισμό του Μαρμαρά:
«Η περίοδος επανάληψης στον Μαρμαρά είναι μεταξύ 250-300 ετών. Οι αβεβαιότητες των ιστορικών σεισμών στον Μάρμαρα είναι υψηλότερες από ό,τι σε άλλα μέρη.»
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.