ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Πάνω από 14.000 ζώα έχουν θανατωθεί λόγω της πανώλης – Οι ευθύνες της πολιτείας – Τι ζητά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Φόβοι για άνοδο στην τιμή του κρέατος

Πάνω από 14.000 ζώα έχουν θανατωθεί λόγω της πανώλης – Οι ευθύνες της πολιτείας – Τι ζητά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Με τραγικό τρόπο εξελίσσεται η κατάσταση στην χώρα μας όσον αφορά στο θέμα της πανώλης καθώς λίγο αφότου εκδηλώθηκε, μετράμε ήδη 35 κρούσματα και 14.000 θανατωμένα ζώα.

Δηλαδή η νόσος χτύπησε 35 κτηνοτροφικές μονάδες από την στιγμή που τα τα μολυσμένα ζώα πέρασαν τα σύνορα της χώρας .

Η ζημιά είναι δεδομένο πως έχει συντελεστεί και θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη αν οι αρχές έγκαιρα δεν είχαν εντοπίσει τις νέες εστίες , αυτές δηλαδή που προέκυψαν εκτός των ζωνών επιτήρησης και ελέγχου.

Η πανώλη πρόλαβε να χτυπήσει σε Θεσσαλία , Ηλείας και Κρήτη προκαλώντας καταστροφή στο ζωϊκό κεφαλαίο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην πολύπαθη Θεσσαλία παρόλο που από τη πρώτη στιγμή τόσο οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, οι κάτοικοι αλλά και ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας είχαν προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή για τους κινδύνους.

Ο Δ. Κουρέτας, συναντήθηκε  με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για το θέμα της πανώλης αιγοπροβάτων και μετέφερε την απόγνωση των κτηνοτρόφων που έχασαν το ζωικό τους κεφάλαιο, αλλά και την αγωνία των ανθρώπων του κλάδου για το μέλλον της κτηνοτροφίας ενώ ζήτησε την άμεση ικανοποίηση σειράς αιτημάτων.

Ο Δ. Κουρέτας στην συνάντηση προσήλθε με συγκεκριμένες προτάσεις:

  1. Πάγια οικονομική βοήθεια 5.000 ευρώ για τους κτηνοτρόφους, που θανατώθηκαν τα ζώα τους.
  2. Αποζημίωση 300 ευρώ ανά ζώο.
  3. Διπλασιασμός των μόνιμων  κτηνιάτρων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
  4. Αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των πληγέντων κτηνοτρόφων για εύλογο χρονικό διάστημα.

Οι κτηνοτρόφοι που καταστράφηκαν έχουν ζημιά χιλιάδων ευρώ. Ακόμη κι αν πάρουν την κρατική στήριξη είναι πραγματικά δύσκολο να σταθούν ξανά στα πόδια. Αυτή είναι η ζημιά που φαίνεται. Υπάρχει όμως και μια άλλη ζημιά η οποία δεν είναι ορατή με την πρώτη ανάγνωση του προβλήματος .

Όσοι κτηνοτρόφοι κατάφεραν να σώσουν τα κοπάδια τους θα έχουν να αντιμετωπίσουν την δυσπιστία των καταναλωτών λόγω της έξαρσης της πανώλης κυρίως στην αγορά κρέατος. Ήδη κάτι τέτοιο διαφαίνεται στην περιοχή της Λάρισας που τα κρεοπωλεία δυσκολεύονται να βρουν και να διαθέσουν αιγοπρόβειο κρέας, καθώς τα σφαγεία είναι κλειστά, αλλά και η ζήτηση που καταγράφεται είναι περιορισμένη. Χαρακτηριστικά τέτοια εποχή πέρυσι και λόγω της εορτής του δεκαπενταύγουστου η κατανάλωση είχε αυξηθεί σημαντικά.

Ερωτηματικό είναι και η τιμή του κρέατος το οποίο για κάποιο διάστημα μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά ενδεχομένως να αποτελέσει παιχνίδι στα χέρια των κερδοσκόπων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.