Νέα μελέτη αποκάλυψε ότι αρκετά δελφίνια στον Κόλπο του Μεξικού βρέθηκαν θετικά σε κοκαΐνη και ισχυρά παυσίπονα.
Τα ευγενικά θαλάσσια πλάσματα διαπιστώθηκε πως είχαν υψηλή περιεκτικότητα ουσιών κατηγορίας Α, καθώς και φαιντανύλη.
Αλλά προέκυψε επίσης ότι τα ζώα δεν τα κατανάλωναν μέσω του θαλασσινού νερού –κάτι που δεν κάνουν– αλλά οι ουσίες απορροφούνταν από το δέρμα τους.
Συνολικά, εξετάστηκαν 89 δελφίνια και διαπιστώθηκε ότι 24 από αυτά βρέθηκαν θετικά στο παυσίπονο που είναι 100 φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη. Ένα καταπραϋντικό που ονομάζεται μεπροβαμάτη και μυοχαλαρωτικό καρισοπροδόλη βρέθηκαν επίσης στο λίπος των ζώων που εξετάστηκαν. Ωστόσο, δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα της κοκαΐνης.
Σύμφωνα με τη μαστολόγο Ντάρα Όρμπαχ από το Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας: «Τα δελφίνια χρησιμοποιούνται συχνά ως βιοδείκτες της υγείας του οικοσυστήματος στην έρευνα για τους ρύπους λόγω του πλούσιου σε λιπίδια λίπους τους που μπορεί να αποθηκεύσει μολυσματικούς παράγοντες και να ληφθούν δείγματα σχετικά ελάχιστα επεμβατικά από ζωντανά ζώα.
«Βρήκαμε ένα νεκρό δελφίνι στον κόλπο Baffin στο Νότιο Τέξας μέσα σε ένα χρόνο από τη μεγαλύτερη καταστροφή ναρκωτικών φαιντανύλης σε υγρή μορφή στην ιστορία των ΗΠΑ στη διπλανή κομητεία. Και τα δελφίνια του Μισισιπή αποτελούσαν το 40% των συνολικών φαρμακευτικών ανιχνεύσεών μας, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα στο θαλάσσιο περιβάλλον.
«Η χρόνια έκθεση σε ουσίες και οι σωρευτικές τους επιπτώσεις στα θαλάσσια θηλαστικά δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές, ωστόσο η παρουσία τους σε τρεις πληθυσμούς δελφινιών στον Κόλπο του Μεξικού υπογραμμίζει την ανάγκη για μελέτες μεγάλης κλίμακας για την αξιολόγηση της έκτασης και των πηγών μόλυνσης».
Η μελέτη έρχεται εβδομάδες αφότου αποκαλύφθηκε ότι οι καρχαρίες στη Βραζιλία είχαν επίσης βρεθεί θετικοί στην κοκαΐνη, κυρίως λόγω των ναρκωτικών που διήθησαν στις πλωτές οδούς της χώρας μέσω σωλήνων αποχέτευσης μετά την απέκκρισή τους από τους καταναλωτές τους.
Ωστόσο, το πώς μπήκαν τα ναρκωτικά στον Κόλπο του Μεξικού δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.