Περουβιανοί πυροσβέστες δίνουν μάχη για να περιορίσουν δασική πυρκαγιά κοντά στο Μάτσου Πίτσου, την ακρόπολη των Ίνκα, καθώς οι φλόγες απειλούν να πλησιάσουν τον παγκοσμίως γνωστό αρχαιολογικό χώρο αυτό στις Άνδεις.
Η πυρκαγιά, η οποια έχει κατακάψει περιοχή χονδρικά ίση με τη μισή Πόλη του Βατικανού, εκδηλώθηκε την Τρίτη, όταν αγρότες έβαλαν φωτιά σε χαμηλή βλάστηση καθώς προετοίμαζαν τα χωράφια τους για τη νέα σπορά.
Ως προχθές Τετάρτη, είχαν απανθρακωθεί κάπου 200 στρέμματα γης, σύμφωνα με τον δήμαρχο της κοντινής πόλης Κούσκο.
Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον τομέα του San Antonio του Τορόντο και στην περιοχή Machupicchu δεν επηρεάζει το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνκα, ούτε την ομαλή ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που παρέχονται από την Αποκεντρωμένη Διεύθυνση Πολιτισμού του Κούσκο (DDC-Cusco), το περιστατικό που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από το llaqta ελέγχεται περισσότερο από το 90% .
#Actualización 📢 | Según información brindada por la Dirección Desconcentrada de Cultura de #Cusco, el incendio forestal en el monumento Llamakancha, ubicado a 10 km. de la llaqta o ciudad Inka de Machupicchu, está controlado en más del 90 %. (1/2)
👉🏻 https://t.co/zFUQoJET30. pic.twitter.com/BRzPCHBWiI— Ministerio de Cultura (@MinCulturaPe) June 30, 2022
Το Μάτσου Πίτσου, συγκρότημα λίθινων κτιριακών δομών στην κορυφή βουνού, οικοδομήθηκε πριν από 500 και πλέον χρόνια από την αυτοκρατορία των Ίνκα, η οποία εκτεινόταν σε μεγάλο μέρος της νότιας Αμερικής, από τον Ισημερινό μέχρι τη Χιλή.
bad days build better days pic.twitter.com/aKgFCWgqoq
— LeLe Jan☀️ (@LeLeJan80) June 30, 2022
Ο αρχαιολογικός χώρος και η θέα που κόβει την ανάσα έχουν μετατρέψει την επαρχία Κούσκο στον κορυφαίο περουβιανό τουριστικό προορισμό και θεωρείται ένα από τα επτά σύγχρονα θαύματα του κόσμου.
Το γεγονός ότι οι φλόγες καίνε σε δυσπρόσιτη, απομονωμένη περιοχή περιπλέκει τις επιχειρήσεις της πυροσβεστικής.
«Δίνουμε μάχη με αυτή την πυρκαγιά εδώ και δύο ημέρες και δεν έχει καταστεί δυνατό να την ελέγξουμε, καθώς η περιοχή είναι αδιάβατη», εξήγησε ο Ρομπέρτο Αμπάρκα, ο διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης κινδύνων στην επαρχία Κούσκο.