Σημαντική συμβολή φαίνεται πως έχουν τα έντομα κατά την ιατροδικαστική έρευνα, αφού μπορούν να δώσουν πληροφορίες τόσο για το αν το πτώμα έχει μετακινηθεί, αλλά και για το χρόνο του θανάτου.

Αναλυτικότερα, μέσω μιας συνεργασίας μεταξύ της Εφορείας Αρθροπόδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κρήτης και την Μονάδα Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, επιχειρείται να προστεθούν τα έντομα και η μελέτη τους, στην ιατροδικαστική έρευνα.

Πρόκειται για μια συνεργασία που σαν βάση έχει τη μελέτη που πραγματοποιεί η Εφορεία Αρθροπόδων με στόχο την καταγραφή των κολεοπτέρων (σκαθάρια) και γενικότερα τον κόσμο των διπτέρων (μύγες) που είναι τα πιο συνηθισμένα και χρήσιμα έντομα, τα οποία μπορούν να εποικηθούν σε ένα πτώμα και να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες.

Η βιολόγος και εξωτερική συνεργάτιδα της Εφορείας Αρθροπόδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Γεωργία Αλέξη ανέφερε ότι στόχος είναι η καταγραφή της πανίδας αυτών των νεκροφάγων κολεοπτέρων. «Στα εργαστήρια της Εφορείας Αρθροπόδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κάνουμε πολλά χρόνια πανιδικές μελέτες για διάφορα είδη εντόμων. Συγκεκριμένα πηγαίνοντας στα νεκροφάγα κολεόπτερα, τα οποία χρησιμοποιούμε, προσπαθούμε να φτιάξουμε μία βάση δεδομένων για το τι είδη υπάρχουν εδώ στην Κρήτη, έτσι ώστε αυτή την γνώση μετά να τη χρησιμοποιήσουμε πάνω σε διάφορες ιατροδικαστικές υποθέσεις».

Μια τέτοια γνώση, όπως διευκρίνισε η κ. Αλέξη, θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην ιατροδικαστική έρευνα καθώς θα ήταν δυνατόν να δώσει απαντήσεις σε κομβικής σημασίας ζητήματα, όπως αν ένα πτώμα που ερευνάται ιατροδικαστικά, έχει μετακινηθεί.

«Κάποια είδη έχουν μία πολύ συγκεκριμένη προτίμηση σε περιβάλλοντα, οπότε όταν εμείς τα βρούμε πάνω σε ένα πτώμα σε ένα περιβάλλον που δεν έχουμε συνηθίσει να τα βρίσκουμε, προφανώς έχουμε μία εσκεμμένη ή μη μεταφορά του πτώματος», εξήγησε η κ. Αλέξη που ανέφερε ότι ήδη στο πλαίσιο της συνεργασίας, τούς παρέχεται από τους ιατροδικαστές υλικό ή πηγαίνουν από κοινού σε αυτοψίες, συλλέγοντας υλικό από ιατροδικαστικές υποθέσεις, προσπαθώντας να δώσουν απαντήσεις σε μια πιθανή μεταφορά -σε μεταθανάτιο διάστημα.

«Προς το παρόν, είμαστε σε πολύ αρχικό στάδιο δημιουργίας αυτής της βάσης δεδομένων. Μέχρι στιγμής ωστόσο, υπάρχει συμφωνία στα συμπεράσματα που έχουμε καταλήξει με τα ιατροδικαστικά ευρήματα, τουλάχιστον στις υποθέσεις με τις οποίες έχουμε ασχοληθεί. Οπότε προσπαθούμε να διευρύνουμε αυτή τη βάση δεδομένων, να κάνουμε και κάποια άλλα πειράματα, τα οποία θα μας δώσουν κι άλλες απαντήσεις και νέα γνώση που θα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε ακόμη περισσότερες ιατροδικαστικές υποθέσεις στο μέλλον», ανέφερε η βιολόγος και εξωτερική συνεργάτιδα της Εφορείας Αρθροπόδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Σημαντική είναι η συμβολή των εντόμων, στην εξαγωγή συμπερασμάτων και σε ό,τι αφορά το χρόνο θανάτου. Η Γεωργία Αλέξη ανέφερε ότι τα έντομα μπορούν να βοηθήσουν «γιατί υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα είδη, τα οποία επισκέπτονται τα πτώματα, όταν πλέον είναι σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης.

Είναι πολλά διαφορετικά είδη που επισκέπτονται σε διαφορετικά στάδια αποσύνθεσης το κάθε πτώμα, οπότε έχουμε αντιπροσώπους από το κάθε στάδιο ξεχωριστά» συμπληρώνοντας ότι η προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες από τις μελέτες στο εργαστήριο, θα μπορούσε να βοηθήσει να προσδιοριστεί ο χρόνος θανάτου και αν αυτός συμφωνεί με τα ιατροδικαστικά ευρήματα. «Θα μπορούσαμε όμως να επαναλάβω, να προσδιορίσουμε αν υπήρχε κάποια ενδεχόμενη μεταφορά του πτώματος από ένα περιβάλλον σε ένα άλλο, κάτι που ιατροδικαστικά μπορεί και να μην μπορούσε να βρεθεί με κάποιο άλλο τρόπο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!