Η πρίμουλα είναι ένα σπάνιο αρωματικό φυτό που ευδοκιμεί στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου και είναι ευρέως γνωστό για την ξεχωριστή ομορφιά του και για τις ισχυρές φαρμακευτικές δράσεις του.
Το «λουλούδι της νιότης και του έρωτα» αναπτύσσεται στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα χαρίζοντας μας απλόχερα μοναδικές χρωματικές συνθέσεις.
Από την αρχή της ιστορίας του, το υπέροχο αυτό λουλούδι κατείχε σημαντική θέση στη ζωή των ανθρώπων, καθώς, εκτός του ότι πρόσθετε μια νότα ομορφιάς στους κήπους και τα μπαλκόνια των σπιτιών, αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι στις τελετουργίες, στην παράδοση και φυσικά στην εναλλακτική ιατρική.
Από τότε μέχρι και σήμερα, η πρίμουλα εξακολουθεί να είναι ένα πολύτιμο βότανο που καλλιεργείται και εμπορεύεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα δραστικά συστατικά του φυτού και οι ιδιότητες
Τα μέρη του φαρμακευτικού φυτού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φαρμακευτική δράση είναι τα φρέσκα ή αποξηραμένα άνθη και η ρίζα. Επίσης, σε σπάνιες περιπτώσεις αξιοποιούνται και τα φύλλα του βοτάνου.
Τα άνθη και τα φύλλα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, β-καροτένιο και βιταμίνη C. Πρόκειται για ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν τον οργανισμό με διαφόρους τρόπους, αφού έχουν την ικανότητα να ενισχύουν τη συνολική υγεία του οργανισμού και ειδικότερα της καρδιάς,.
Επιπροσθέτως, τόσο τα φύλλα, όσο και τα λουλούδια της πρίμουλας είναι πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο, νάτριο και σαλικυλικά άλατα. Συστατικά τα οποία είναι χρήσιμα στην αντιμετώπιση διαταραχών που σχετίζονται με τα νεφρά, το ουροποιητικό, το αναπνευστικό σύστημα και κάθε είδους λοιμώξεις όπως ακμή κ.α.
Αξιοσημείωτες είναι και οι ηρεμιστικές δράσεις των φύλλων του φαρμακευτικού βοτάνου, καθώς το καθιστούν εξαιρετικό μέσο καταπολέμησης της αϋπνίας, του υπερβολικού άγχους και του στρες.
Όσον αφορά τη ρίζα του βοτάνου να αναφέρουμε πως διαθέτει ισχυρές διουρητικές, αντιρευματικές, αντιπηκτικές, αντιβακτηριακές, αποχρεμπτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντισπασμωδικές ιδιότητες.
Αυτό σημαίνει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία αποτελεσματική φυσική θεραπεία της χρόνια βρογχίτιδας, της γρίπης, της ουρικής και ρευματικής αρθρίτιδας. Επιπλέον, είναι ιδανικό για την τόνωση του κυκλοφορικού συστήματος.
Τρόποι να χρησιμοποιήσουμε την πρίμουλα
Για να επωφεληθούμε από τα οφέλη της πρίμουλα, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε με τους εξής τρόπους:
– Έγχυμα
Το έγχυμα με πρίμουλα προκύπτει από την επεξεργασία των ανθών της. Πιο συγκεκριμένα, παίρνουμε 1 κ.γ. αποξηραμένα άνθη τα ρίχνουμε σε ένα φλιτζάνι και προσθέτουμε βραστό νερό. Εν συνεχεία, αφού το αφήσουμε για περίπου 10 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε.
Το ζεστό έγχυμα από πρίμουλα είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση του βήχα και των συμπτωμάτων της γρίπης ή του κρυολογήματος.
– Αφέψημα
Το αφέψημα παρασκευάζεται από την ρίζα του φυτού. Αρχικά, προσθέτουμε σε ένα μπρίκι 1 κ.γ. φρέσκια ή αποξηραμένη ρίζα σε σκόνη. Έπειτα, συμπληρώνουμε με νερό και το βράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Τέλος, το σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Το αφέψημα συμβάλλει στην ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας. Επίσης, μπορούμε να το αναμείξουμε με μικρή ποσότητα τσουκνίδας ή πικραλίδας και να φτιάξουμε ένα φυσικό φάρμακο για την αντιμετώπιση νεφρικών διαταραχών.
– Σιρόπι
Το σιρόπι πρίμουλας, παρασκευάζεται από θρυμματισμένα άνθη του φυτού, τα οποία έχουν αναμειχθεί με μέλι και νερό, μάλιστα, ενδείκνυται σε περιπτώσεις αναπνευστικών διαταραχών.
– Τσάι
Για να παρασκευάσουμε τσάι θα χρειαστούμε, 50 γραμμάρια πρίμουλα σε φρέσκια ή αποξηραμένη μορφή. 25 γραμμάρια άνθη λεβάντας, 10 γραμμάρια βαλσαμόχορτο και 15 γραμμάρια λυκίσκου.
Αναμιγνύουμε όλα τα βότανα σε 250 ml νερού και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, σουρώνουμε το μείγμα και το πίνουμε όσο ακόμη είναι ζεστό.
Το συγκεκριμένο τσάι χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και του υπερβολικού άγχους.
Μαγειρικές χρήσεις
Η πρίμουλα δεν βρίσκει εφαρμογή μόνο στην παραδοσιακή ιατρική, αλλά αξιοποιείται και από την γαστρονομία. Τόσο τα φύλλα, όσο και τα άνθη του, χρησιμοποιούνται ωμά είτε μαγειρεμένα, σε σούπες, σαλάτες και αλκοολούχα ποτά όπως το λευκό κρασί.
Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βασικό συστατικό σε γλυκά ή αλμυρά επιδόρπια, μαρμελάδες και δροσερά ή ζεστά ροφήματα.
Προφυλάξεις – Παρενέργειες
Παρά τα πολλαπλά οφέλη και τις αμέτρητες ιατρικές χρήσεις της, η πρίμουλα συνίσταται να χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή.
Σύμφωνα με μελέτες, υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που εμφανίζει αλλεργία στους στήμονες του φυτού. Οι σαπωνίνες που υπάρχουν στη σύνθεση του, μπορεί να προκαλέσουν υπόταση ή υπέρταση και ερεθισμό στον γαστρεντερικό σωλήνα. Επίσης, δεν αποκλείεται να προκληθεί εμετός ή διάρροια.
Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο προτού εντάξουμε την πρίμουλα στην καθημερινότητα μας να συμβουλευτούμε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας. Έτσι, θα ενημερωθούμε για τις πιθανές παρενέργειες και τους κινδύνους που κρύβει η χρήση της.
Το ίδιο ισχύει για τις έγκυες και τις θηλάζουσες, καθώς και για ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.