
Το ΕΜΠ προειδοποιεί πως το διάσημο αξιοθέατο της Ζακύνθου, το «Ναυάγιο», κινδυνεύει να «χαθεί» στη θάλασσα.
Η ομάδα του ΕΜΠ ολοκλήρωσε ήδη από το καλοκαίρι του 2024 μια εκτενή και εξειδικευμένη μελέτη για τη διάσωση τόσο του πλοίου όσο και της παραλίας, η οποία παραδόθηκε στους αρμόδιους φορείς. Ωστόσο, παρά τη σοβαρότητα του ζητήματος, το έργο παραμένει σε στασιμότητα λόγω χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, ενώ το κουφάρι του «Παναγιώτης» κινδυνεύει άμεσα από ισχυρά καιρικά φαινόμενα.
«Το έργο αυτό χρειάζεται χρόνο. Είμαστε τυχεροί που ο φετινός χειμώνας ήταν ήπιος και δεν καταστράφηκε το ναυάγιο. Όμως ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Η έναρξη των εργασιών είναι επιτακτική και πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό», υπογραμμίζει ο κ. Καλιαμπάκος.
Ήδη από το 2023, κακοκαιρίες προκάλεσαν σοβαρές φθορές στο πλοίο, με μεγάλο μέρος του να χάνεται στη θάλασσα. Τον Φεβρουάριο του 2024, η επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ πραγματοποίησε νέα αυτοψία, και ύστερα από τέσσερις μήνες εντατικής έρευνας, παρουσίασε τη συνολική πρόταση διάσωσης τον Ιούνιο του 2024.
Παρά τις πιέσεις και την υποστήριξη του βουλευτή Ζακύνθου, Διονύση Ακτύπη, η υπόθεση έχει καθυστερήσει εξαιτίας εμπλοκής μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Καμία εργασία προστασίας και αποκατάστασης δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ενώ η κατάσταση του πλοίου επιδεινώνεται διαρκώς λόγω της απουσίας συντήρησης εδώ και 40 χρόνια.
Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται σε περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ, με τον διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου να εκκρεμεί. Προς το παρόν, έχει ολοκληρωθεί μόνο η περιβαλλοντική μελέτη για το πλοίο, ενώ η αντίστοιχη μελέτη για την παραλία από την Περιφέρεια δεν έχει ακόμη προχωρήσει. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ, προτείνεται και η επέκταση της παραλίας κατά 30 μέτρα, γεγονός που προσθέτει πολυπλοκότητα στην αδειοδότηση του έργου.
Η επιστημονική ομάδα ζητά την άμεση έναρξη των εργασιών στο πλοίο, ενώ οι εργασίες στην παραλία μπορούν να ακολουθήσουν. Από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο, υποστηρίζεται ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική μελέτη για την παραλία, κάτι που προϋποθέτει άμεση κινητοποίηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στις 29 Ιουνίου 2024 παρουσία των αρμόδιων φορέων. Ο πρύτανης του ΕΜΠ και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, καθηγητής Ι. Χατζηγεωργίου, χαρακτήρισε την εργασία ως τεχνικά απαιτητική αλλά και με έντονο κοινωνικό αντίκτυπο, ενώ τόνισε τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς ως διαχρονική αξία του Πολυτεχνείου.
Ο καθηγητής Καλιαμπάκος περιέγραψε τα βασικά σημεία της πρότασης του ΕΜΠ: αντιδιαβρωτική προστασία του σκαριού, επέκταση της ακτής για την ενίσχυση της προστασίας του ναυαγίου, δημιουργία ασφαλούς ζώνης θέασης από τη θάλασσα, αλλά και την πρόταση για ένα υπόγειο μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία του «Παναγιώτη», το οποίο θα συνδέεται με πανοραμικό σημείο θέασης του ναυαγίου και των επιβλητικών βράχων.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.