Μετά από 61 χρόνια βρέθηκε και πάλι ένα σπάνιο φυτό της ελληνικής χλωρίδας, με το όνομα Consolida samia, στη δυτική Σάμο από την ερευνητική ομάδα του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Οι ερευνητές εντόπισαν στις 27 Μαΐου 2023 αξιόλογο πληθυσμό του Consolida samia στις νοτιοδυτικές υπώρειες του Κέρκη στη δυτική Σάμο, περίπου στην ίδια θέση που πρωτοανακαλύφθηκε από τον Σουηδό βοτανικό ερευνητή Sven Snogerup, στις 26 Μαϊου 1962.
Η Consolida samia P.H. Davis είναι μικρό, ετήσιο φυτό (θερόφυτο), τοπικό ενδημικό της Σάμου, που απαντά σε έναν μοναδικό πληθυσμό περιορισμένης έκτασης στο όρος Κέρκης.
Έχει αξιολογηθεί ως ένα από τα 50 σπάνια φυτά της Μεσογείου και αποτελεί ένα από τα 26 Ελληνικά φυτά Κοινοτικής Προτεραιότητας της «Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ (Οδηγία των Οικοτόπων – Habitats Directive) για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας».
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε το φυτό μόνο από τα πέντε αποξηραμένα δείγματα που είχε συλλέξει ο Snogerup και φιλοξενούνται στα Βοτανικά Μουσεία Λουντ και Εδιμβούργου.
H αναζήτηση του φυτού ήταν παράλληλα τμήμα του έργου «Εποπτεία και αξιολόγηση του καθεστώτος διατήρησης ειδών χλωρίδας κοινοτικού και εθνικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με επιστημονικό υπεύθυνο τον Ομότ. Καθηγ. Κυριάκο Γεωργίου και υπεύθυνο για την Consolida samia τον Ομότ. Καθηγ. Κώστα Θάνο.
Στην αποστολή πεδίου συμμετείχαν οι βιολόγοι Αποστόλης Καλτσής και Σοφοκλής Μουρατίδης και ο συστημα ητής της χλωρίδας της Σάμου Γιώργος Φάκας.
Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τράπεζα Σπερμάτων ΕΚΠΑ, Τομέας Βοτανικής, Τμήμα Βιολογίας) με τίτλο «Αναζητώντας την εξαφανισμένη Consolida samia – εξερεύνηση στις σάρες του Όρους Κερκετεύς (Σάμος, Ελλάδα)» με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund και επιστημονικό υπεύθυνο τον Ομότ. Καθηγ. Κώστα Θάνο.