Αυτός ο μεγιστάνας Τέλης Μυστακίδης που θα έσωζε τον ΠΑΟΚ και εξέδωσε μάλιστα και θριαμβευτική ανακοίνωση, που είναι τελικά;

Σαντορίνη: Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν πότε θα συμβεί η επόμενη έκρηξη – «Θα κρατήσει 4 χρόνια»

«Υπάρχει μια παραδοχή στη γεωλογία που λέει πως ό,τι έγινε στο παρελθόν, θα συμβεί και στο μέλλον» είπε ο κ. Παπαζάχος

Σαντορίνη: Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν πότε θα συμβεί η επόμενη έκρηξη – «Θα κρατήσει 4 χρόνια»

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Κυκλάδων τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2025, προκάλεσε ανησυχία σε κατοίκους και επιστήμονες, λόγω των εκατοντάδων δονήσεων που σημειώνονταν σε καθημερινή βάση.

Την ώρα που οι επιστήμονες ερευνούσαν το φαινόμενο, οι πολίτες που βίωναν με ανησυχία τα γεγονότα, φοβούμενοι έναν ισχυρό σεισμό, αλλά και μια πιθανή έκρηξη του ηφαιστείου.

Όπως σημείωναν πριν λίγους μήνες οι επιστήμονες, η σεισμική ακολουθία δεν επηρέασε την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι αυτό είναι κάτι που θα συμβεί σίγουρα στο μέλλον.

  • Πότε θα γίνει η έκρηξη του ηφαιστείου

«Κάποια στιγμή θα συμβεί μια μεγάλη έκρηξη, αλλά τότε δεν θα υπάρχει ούτε η σκόνη μας», δήλωσε ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας, Κώστας Παπαζάχος και εξήγησε πως το ελάχιστο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δύο μεγάλων εκρήξεων είναι τα… 20.000 χρόνια.

Δεδομένου ότι η τελευταία μεγάλη και καταστροφική έκρηξη σημειώθηκε κατά τη Μινωική Εποχή, γύρω στο 1570 π.Χ., η επόμενη αναμένεται σε χιλιάδες χρόνια από τώρα.

Όμως ο κ. Παπαζάχος αναφέρθηκε και στη διάρκεια που θα έχει αυτή η έκρηξη. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης θα διαρκέσει 1.260 μέρες –δηλαδή κοντά στα 4 χρόνια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η δόνηση δεν θα γίνει ξαφνικά, αλλά θα το αντιληφθούμε έγκαιρα, αφού τα έγκατα της Γης στέλνουν σημάδια.

«Υπάρχει μια παραδοχή στη γεωλογία που λέει πως ό,τι έγινε στο παρελθόν, θα συμβεί και στο μέλλον. Γι’ αυτό και μελετάμε στις παλιές εκρήξεις» πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσαν το Τμήμα Γεωλογίας και το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ.

«Υπάρχει μία τρύπα στην Καλδέρα, η οποία βοηθά το μάγμα να βγαίνει από εκεί», σημείωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας.

Αναφορικά με τη μεγάλη έκρηξη του 1560 π.Χ. ο κ. Παπαζάχος υπογράμμισε ότι ήταν στην κλίματα μέτρησης μεταξύ 6-7 (σ.σ. η κλίμακα είναι 0-8), είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευτούν τεράστιες ποσότητες ξηρού υλικού σε ύψος πάνω από 60 χλμ και να φτάσουν στην τουρκική πλευρά, ενώ ακολούθησαν και μεγάλοι σεισμοί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.