Ο Βόλος κηρύχθηκε χθες και για έναν μήνα σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες και να γίνει διαχείριση συνεπειών από τη θαλάσσια ρύπανση που προκάλεσαν τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό.
Όπως αναφέρει έγγραφο που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, αποφασίστηκε η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του δήμου Βόλου, της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από θαλάσσια ρύπανση που εκδηλώθηκε στον Παγασητικό κόλπο, σύμφωνα με το ανωτέρω 9 σχετικό, στις 28-08-2024. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει για ένα μήνα από την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου, δηλαδή έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.
«Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας», επισημαίνεται.
Συνεχίζεται η αποκομιδή των ψαριών
Παράλληλα, οι Αρχές συνεχίζουν την αποκομιδή των νεκρών ψαριών, που αναμένεται, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, να ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή. Καθημερινά τα συνεργεία μαζεύουν 100 τόνους νεκρά ψάρια την ημέρα. Στη συνέχεια, οδηγούνται στην καύση.
Σύμφωνα με τον Δ.Κουρέτα, τα ψάρια δραπέτευσαν μετά την καταστροφική κακοκαιρία Ντάνιελ, οπότε και έσπασαν οι διάφοροι ταμιευτήρες που υπήρχαν στην περιοχή. Τα ψάρια μεταφέρθηκαν σε τάφρους αποστράγγισης όπου μεγάλωναν στη διάρκεια του χειμώνα
«Το θυρόφραγμα, το οποίο είναι χαμηλά κάτω και το οποίο είχε ανοίξει για να φύγει πλημμυρικό νερό, αυτό ήταν ανοικτό μέχρι να φύγει το νερό. Επειδή ερχόταν αρδευτικό νερό από πάνω από τη Γυρτώνη για να ποτίσουν τον κάμπο μέχρι το Βόλο, δηλαδή από τη Λάρισα μέχρι το Βόλο, το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει. Και το εισαγγελικό πόρισμα που βγήκε σήμερα το πρωί το επιβεβαιώνει και με δικαιώνει που δεν το έκλεισα» δήλωσε.