Σε περίπου 30.000 υπολογίζονται τα κτήρια τα οποία θα μπουν άμεσα υπό προσεισιμικό έλεγχο μετά την απόφαση που ελήφθη σε κυβερνητική σύσκεψη το μεσημέρι της Παρασκευής υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο αριθμός αυτός αφορά κτήρια που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας, όπως σχολεία και νοσοκομεία.
Θα ελεγχθούν περίπου 64.000 δημόσια κτήρια καθώς από τα συνολικά 80.000 τα 16.000 έχουν ελεγχθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Την οργάνωση του εγχειρήματος θα αναλάβει ο ΟΑΣΠ με την υποστήριξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο σεμιναρίων από το ΤΕΕ προκειμένου να πιστοποιηθούν μηχανικοί ώστε στη συνέχεια να μπορούν να πραγματοποιήσουν ελέγχους.
Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν με βάση τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ) ο οποίος αναθεωρήθηκε το 2022.
Σε όσα κτήρια εντοπιστεί πρόβλημα κατά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο ή υπάρχει κάποια αναφορά από τον ιδιοκτήτη, θα ακολουθήσει και δευτεροβάθμιος έλεγχος. Κατά την εκτίμηση στελεχών του ΟΑΣΠ, αυτή η κατηγορία δεν ξεπερνά το 3%-4% του συνόλου.
Πέραν των ελέγχων ο ΟΑΣΠ αναμένεται να προχωρήσει στην αναθεώρηση του χάρτη σεισμικού κινδύνου που είχε αναθεωρηθεί μετά τον σεισμό του 1999 καθώς ο Νέος Αντισεισμικός Κανονισμός αναμένεται να αντικατασταθεί από τον ευρωπαϊκό (eurocode).
Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός.