Η σεισμική δόνηση των 5,3 Ρίχτερ που «αναστάτωσε» το πρωί της Κυριακής την Κρήτη προερχόταν από το ρήγμα της Παλαιοχώρας Χανίων, το οποίο ευθύνεται και για τον μεγαλύτερο σεισμό στην ιστορία της Μεσογείου ο οποίος είχε γίνει σαν σήμερα το 365 μ.Χ.

">

Όπως αναφέρει ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του, σαν σήμερα σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός από το ίδιο ρήγμα και μάλιστα είχε αφήσει πίσω του χιλιάδες θύματα.

Ήταν δε τόσο μεγάλη η έντασή του που η δυτική Κρήτη ανυψώθηκε 9 μέτρα ενώ τεράστια τσουνάμι έπληξαν την Αλεξάνδρεια, την Πελοπόννησο και τη Σικελία!

Δείτε την ανάρτηση:

«Πρωινός σεισμός στη θάλασσα της Παλαιόχωρας Χανίων. Λεπτομέρειες έγραψα στην προηγούμενη ανάρτηση. Εκείνο που δεν θυμούνται οι πολλοί είναι ότι στην ίδια ακριβώς περιοχή σαν σήμερα στις 21.7.365 μ.Χ. έγινε ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει ποτέ αναφερθεί στη Μεσόγειο.

Εκτιμώμενο μέγεθος 8,5. Καταστράφηκαν μεγάλο μέρος της Κρήτης και άλλες περιοχές. Η δυτική Κρήτη ανυψώθηκε αιφνίδια έως 9 μέτρα!

Τεράστιο τσουνάμι κατέκλυσε τη λεκάνη της Αν. Μεσογείου προκαλόντας ναυάγια και χιλιάδες θυμάτων στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στην Πελοπόννησο, στη Σικελία και αλλού.

Το μεγάλο ερώτημα είναι κάθε πότε επαναλαμβάνονται τέτοιοι μεγάλοι σεισμοί και τσουνάμι στο ελληνικό τόξο.
Που θα πάει, θα το απαντήσουμε κι’ αυτό…!»

Ο σεισμός που έπληξε την Κρήτη στις 21 Ιουλίου 365 μ.Χ. είναι καταγεγραμμένος ως ο ισχυρότερος σεισμός στη Μεσόγειο

Με επίκεντρο κοντά στις ακτές της δυτικής Κρήτης, ο σεισμός συνέβη κατά την ανατολή του ηλίου και είχε μέγεθος που υπολογίζεται μεταξύ 8,3 και 8,7 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Ο καταστροφικός αυτός σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου. Η κεντρική και νότια Ελλάδα, η Λιβύη, η Μικρά Ασία και η Αίγυπτος υπέστησαν σημαντικές καταστροφές, ενώ σχεδόν όλες οι πόλεις της Κρήτης καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Το τσουνάμι που ακολούθησε

Αμέσως μετά τον σεισμό, ένα τεράστιο τσουνάμι σάρωσε την Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας καταστροφές ιδιαίτερα στο Δέλτα του Νείλου και την Αλεξάνδρεια.

Τα κύματα έφτασαν σχεδόν 3 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους.

Στη νοτιοδυτική Κρήτη, τα κύματα είχαν ύψος 12 μέτρων, ενώ στην Αλεξάνδρεια έφτασαν τα 9,5 μέτρα, καταστρέφοντας την πόλη και μεταφέροντας πλοία στις οροφές των σπιτιών και βαθιά στην ενδοχώρα.

Γεωλογικές επιπτώσεις

Ο σεισμός προκάλεσε επίσης την ανύψωση της δυτικής Κρήτης κατά έως και 9 μέτρα. Η γεωλογική αυτή μεταβολή είχε σημαντικές συνέπειες στο τοπίο και την τοπική οικονομία, καθώς η ανύψωση των ακτών άλλαξε δραματικά την μορφολογία της περιοχής.

Ιστορικές αναφορές

Ο σεισμός του 365 μ.Χ. είχε μεγάλο αντίκτυπο στους ανθρώπους της εποχής και αναφέρεται σε πολλά έργα αρχαίων συγγραφέων.

Οι περιγραφές των καταστροφών και του τσουνάμι αποτελούν πολύτιμες μαρτυρίες για την κατανόηση των φυσικών φαινομένων και των συνεπειών τους στην αρχαιότητα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μνήμη του καταστροφικού αυτού γεγονότος παραμένει ζωντανή και αποτελεί αντικείμενο μελέτης για τους γεωλόγους και ιστορικούς, καθώς ο σεισμός του 365 μ.Χ. είναι ένα από τα σημαντικότερα φυσικά φαινόμενα που έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο.