
Από σήμερα Πέμπτη (20/3) έχουμε και επίσημα άνοιξη, καθώς στις 11:01 ώρα Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί η εαρινή ισημερία.
Η εαρινή ισημερία είναι ένα αστρονομικό φαινόμενο, κατά το οποίο η ημέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την χώρα μας, δεδομένου ότι αυτή η ιδιότητα ισχύει μόνο για τις περιοχές που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον Ισημερινό.
Στην Ελλάδα, η ίση μέρα-ίση νύχτα μπορεί να συμβεί μερικές μέρες πριν ή μετά την Ισημερία.
Που οφείλεται το φαινόμενο
Το φαινόμενο οφείλεται στην περιφορά της Γης γύρω από τον ήλιο και στην κλίση του άξονα περιστροφής της. Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και επειδή ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς, η διάρκεια της ημέρας αλλάζει.
Δύο φορές το χρόνο η Γη βρίσκεται σε τέτοια θέση που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κατακόρυφα στον ισημερινό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς.
Οι ισημερίες -η εαρινή και η φθινοπωρινή- καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια -το θερινό και το χειμερινό- προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα.
Η εαρινή ισημερία συμπίπτει πάντα με την 20η ή 21η Μαρτίου για το βόρειο ημισφαίριο, που βρίσκεται και Ελλάδα.
Από την ισημερία και μετά, η ημέρα μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει, ώσπου η ημέρα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το θερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου.
Αντίθετα, στο νότιο ημισφαίριο η ισημερία του Μαρτίου σηματοδοτεί την έναρξη του φθινοπώρου, γι’ αυτό καλείται φθινοπωρινή. Στη συνέχεια, η νύχτα μεγαλώνει και η ημέρα μικραίνει, ώσπου η νύχτα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου.
Ακόμη μία αλλαγή που συνδέεται επίσης με την άνοιξη είναι η μετάβαση στη θερινή ώρα που φέτος θα γίνει την Κυριακή (30.3.2025). Στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά και να δείξουν 4:00.
Η θερινή ώρα θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025. Η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1932 για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, αν και τα τελευταία χρόνια προκαλεί αντιδράσεις.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.