Σκουλήκι αναγεννήθηκε μετά από 46.000 χρόνια στον πάγο της Σιβηρίας και άρχισε αμέσως να γεννάει απογόνους αφήνοντας άφωνους τους επιστήμονες.
Το μικροσκοπικό σκουλήκι βρέθηκε στην… κατάψυξη από τους επιστήμονες , αλλά όταν αναβίωσε οι επιστήμονες έμειναν άναυδοι. Όταν το επανέφεραν στη ζωή άρχισε να γεννάει μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται παρθενογένεση, επειδή δεν χρειάζεται σύντροφο.
Το σκουλήκι θεωρείται ότι πέρασε αυτά τα χρόνια σε αδράνει σε μια κατάσταση που ονομάζεται κρυπτοβίωση. Η κρυπτοβίωση μπορεί να διαρκέσει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα και κατά τη διάρκειά της όλες οι μεταβολικές διεργασίες παγώνουν, συμπεριλαμβανομένου αυτού που έχει περιγραφεί από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης ως «αναπαραγωγή, ανάπτυξη και επιδιόρθωση».
Το σκουλήκι κρίθηκε ότι ανήκει σε ένα «μη περιγραφόμενο είδος» μετά την αλληλουχία του γονιδιώματός του, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Genetics.
Οι Plectus murrayi και Tylenchus polyhypnus συνήθιζαν να αναβιώνουν από βρύα μετά από μερικές δεκάδες χρόνια, αναφέρει το Live Science, αλλά το νέο είδος – στο οποίο δόθηκε το όνομα Panagrolaimus kolymaensis – ήταν αδρανές για χιλιάδες χρόνια περισσότερο.
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν χιλιάδες δείγματα τέτοιων σκουληκιών που ζουν σε περιβάλλοντα όπως οι ωκεάνιες τάφροι και τα ηφαιστειακά εδάφη, σύμφωνα με τη βιολόγο βαθιάς θάλασσας Holly Bik.