Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το Έβερεστ που ορθώνεται σήμερα στα 8.849 μέτρα, φαίνεται ότι συνεχίζει να παίρνει ύψος, καθώς τα τελευταία 89.000 χρόνια το ύψος του αυξήθηκε κατά 15 έως 50 μέτρα!

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το University College του Λονδίνου, διαπίστωσε ότι η αύξηση του ύψους του Έβερεστ οφείλεται στη συνάντηση δύο ποταμών, των Arun και Koshi, που δημιούργησαν ένα νέο φαράγγι σε απόσταση περίπου 74 χλμ. από το βουνό με τη διάβρωση του εδάφους να προσθέτει ύψος έως και δύο χιλιοστών ετησίως στη μεγαλύτερη κορυφή των Ιμαλαΐων.

">

«Το όρος Έβερεστ είναι ένα αξιοσημείωτο βουνό μύθων και θρύλων και εξακολουθεί να μεγαλώνει. Η έρευνά μας δείχνει ότι καθώς το παρακείμενο ποτάμιο σύστημα διαβρώνει το έδαφος, η απώλεια του υλικού κάνει το βουνό να αναπηδά περισσότερο προς τα πάνω», εξήγησε ο διδακτορικός φοιτητής του τμήματος Γεωφυσικής του UCL, Άνταμ Σμιθ, ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο ποταμός Arun παρέσυρε δισ. τόνων χώματος και ιζημάτων στις όχθες του δημιουργώντας το φαράγγι με αποτέλεσμα το έδαφος να γίνει ελαφρύτερο και ο φλοιός της Γης να ανασηκώνεται αργά προκαλώντας την αύξηση του ύψους του Έβερεστ σε μια διαδικασία που αποκαλείται ισοστατική αναπήδηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως, από αυτή τη διαδικασία δεν ψηλώνει μόνο το Έβερεστ αλλά και τα γειτονικά βουνά, το Λότσε και το Μακάλου.