Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει αρκετές δεισιδαιμονίες που συνδέουν φυσικά φαινόμενα με τους σεισμούς.

">

Οι περισσότεροι σίγουρα θα έχετε ακούσει κάποιους να προβλέπουν ισχυρούς σεισμούς επειδή κάνει πολύ ζέστη ή γιατί το φεγγάρι είναι κόκκινο. Θεωρίες χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, τουλάχιστον έως τώρα.

Μια νέα επιστημονική μελέτη δείχνει για πρώτη φορά πως οι κλιματικές συνθήκες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σεισμούς!

 Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, οι επιστήμονες του ΜΙΤ ανακοίνωσαν ότι ορισμένα καιρικά φαινόμενα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πυροδότηση σεισμών.

Συγκεκριμένα αναφέρουν πως «επεισόδια έντονης χιονόπτωσης και ισχυρής βροχόπτωσης συνέβαλαν σε ένα σμήνος σεισμών στην Βόρεια Ιαπωνία.

 Η μελέτη

«Βλέπουμε ότι η έντονη χιονόπτωση και άλλες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις στην επιφάνεια της Γης επηρεάζουν την κατάσταση καταπόνησης υπόγεια και ότι ο χρόνος των έντονων βροχοπτώσεων σχετίζεται με την έναρξη του σμήνους σεισμών», περιγράφει ο συγγραφέας της έρευνας, William Frank, επίκουρες καθηγητής στο τμήμα Επιστημών Γης, Ατμόσφαιρας και Πλανητών του ΜΙΤ.

Όπως προσθέτει στο συμπέρασμά του: «Το κλίμα προφανώς έχει αντίκτυπο στην απόκριση της στερεάς γης και μέρος αυτής της απόκρισης είναι και οι σεισμοί».

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε μια σειρά συνεχόμενων σεισμών στην χερσόνησο Νότο της Ιαπωνίας. Η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε πως η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι εκπληκτικά συγχρονισμένη με ορισμένες αλλαγές στην υπόγεια πίεση και ότι οι αλλαγές αυτές επηρεάζονται από εποχικά μοτίβα χιονόπτωσης και βροχής!

Στο μέλλον

Κοιτάζοντας μάλιστα προς το μέλλον, προβλέπουν ότι η επίδραση του κλίματος στους σεισμούς θα μπορούσε να είναι πιο έντονη με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

 «Αν πάμε σε ένα κλίμα που αλλάζει με πιο ακραία γεγονότα βροχοπτώσεων και αναμένουμε ανακατανομή του νερού στην ατμόσφαιρα, τους ωκεανούς και τις ηπείρους, αυτό θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο φορτώνεται ο φλοιός της Γη», επισημαίνει ο Frank.

Τέλος, είναι ενδιαφέρον ότι πολλά χρόνια νωρίτερα από τη συγκεκριμένη έρευνα, οι γεωλόγοι είχαν εντοπίσει μια σχέση μεταξύ των ρυθμών βροχοπτώσεων και της σεισμικής δραστηριότητας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στα Ιμαλάια για παράδειγμα, είχε καταγραφεί ότι το 48% των σεισμών σημειώνεται κατά τους ξηρούς μήνες πριν τους μουσώνες (Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο) και μόλις το 16% στην εποχή των μουσώνων.