Την ώρα που στη Γη υπάρχουν πάνω από 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ένα εύλογο ερώτημα είναι το πόσα ζώα έχουν ζήσει στον πλανήτη μας.
Σύμφωνα με την Κόκκινη λίστα της Διεθνής Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης γύρω στα 2,16 εκατομμύρια είδη ζώων έχουν αναγνωριστεί επίσημα μέχρι και το 2022.
Όμως, μια δημοσίευση του 2013 δείχνει πως μέχρι και το 20% αυτών πρόκειται για διπλότυπα. Αν τα παραπάνω είναι σωστά εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός αναγνωρισμένων ζώων είναι στα 1,7 εκατομμύρια.
Αυτός ο αριθμός δεν είναι σταθερός καθώς κάθε χρόνο ανακαλύπτονται 14 χιλιάδες με 18 χιλιάδες νέα είδη ζώων.
Σύμφωνα με την Live Science, ο βιογεωγράφος, Camilo Mora, από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης μαζί με τους συναδέλφους του έκαναν μια εκτίμηση για τον συνολικό αριθμό των ευκαρυωτικών στη Γη.
Ο τελικός αριθμός ήταν γύρω στα 8,7 εκατομμύρια, με τα 7,7 εκατομμύρια να πρόκειται για ζώα (περίπου τα μισά ήταν έντομα).
Η ζωή εμφανίστηκε στη Γη πριν από 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά οι πρώτοι οργανισμοί ήταν απλά κύτταρα, με την πρώτη πολυκύτταρη ζωή να εμφανίζεται μετά από 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια. Τα ζώα πιθανόν να εξελίχθηκαν 800 εκατομμύρια χρόνια αργότερα.
Μερικά από αυτά διατηρούνται σε αρχεία απολιθωμάτων αλλά τα περισσότερα όχι, επειδή σπάνια διατηρούνται τα είδη με μαλακό σώμα και επίσης, η αργή ανάδευση των τεκτονικών πλακών έχει διαγράψει πολλά από τα σημάδια παλαιότερων ειδών.
Ο γεωφυσικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, David Jablonski, λέει: «Η τυπική εκτίμηση είναι ότι το 99,9% των ειδών που έζησαν ποτέ έχουν εξαφανιστεί. Αλλά, φυσικά, αυτή είναι μια ωμή προσέγγιση».
Αν όμως αυτό ισχύει, ο Mora πιστεύει πως για να βρούμε των ακριβή αριθμό ζώων μένει να πολλαπλασιάσουμε τα 7,7 εκατομμύρια κατά 100% που οδηγεί σε περίπου 770 εκατομμύρια είδη.
Οι άνθρωποι μοιραζόμαστε τον πλανήτη μαζί με 130 δισεκατομμύρια θηλαστικά, 428 δισεκατομμύρια πουλιά, 3,5 δισεκατομμύρια ψάρια και 10 πεντάκις εκατομμύρια έντομα (Δηλαδή 1 με 18 μηδενικά).