Το Σοκότρα είναι το σπίτι της μυθικής dracaena cinnabari, αλλιώς γνωστή ως το δέντρο του αίματος του δράκου. Σύμφωνα με το Owlcation, το δέντρο τ αίμα του δράκου ήταν ένα θέαμα για τους ανθρώπους στην περιοχή για αιώνες.
Το δέντρο έχει μια ενδιαφέρουσα ιδιότητα που συνεχίζει να προσελκύει τη φαντασία αμέτρητων θαυμαστών των τεράστιων δυνατοτήτων της φύσης: Φαίνεται να αιμορραγεί πραγματικά.
Σύμφωνα με το μύθο, το δέντρο με αίμα δράκου φύτρωσε από τη γη αφού το αίμα ενός δράκου χύθηκε στο χώμα μετά από μια έντονη μάχη με έναν ελέφαντα. Είναι πιθανώς ασφαλές να υποθέσουμε ότι η ιστορία περιορίζεται σε αλληγορικές παραμέτρους (από όσο γνωρίζουμε, δράκοι δεν υπήρξαν ποτέ στην πραγματικότητα), αλλά το αξιοσημείωτο φαινόμενο του δέντρου να εκκρίνει μια κόκκινη ρητίνη που μοιάζει με αίμα είναι γεγονός.
Σαν χυμός από ένα δέντρο σφενδάμου, το αίμα του δράκου παράγει τη ρητίνη όταν τα κομμάτια του κόβονται ή ο φλοιός του έχει τρυπηθεί από κάτι, είτε σκόπιμα είτε τυχαία.
Οι ντόπιοι της περιοχής έχουν ονομάσει τη ρητίνη “emzoloh” και έχουν αρχίσει να τη χρησιμοποιούν με διάφορους τρόπους. Συχνά χρησιμοποιείται ως βαφή για ρούχα, έργα τέχνης και έπιπλα, αλλά χρησιμοποιείται επίσης και για ιατρικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με την Global Trees, οι κάτοικοι της Υεμένης συχνά ταΐζουν τα μούρα που παράγονται από το δέντρο σε βοοειδή και άλλα ζώα φάρμας. Ενώ μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία των ζώων, τα μούρα μπορεί επίσης να είναι επιζήμια εάν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες.
Η ρητίνη, εκτός από τις προαναφερθείσες χρήσεις, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή θυμιάματος, καλλυντικών, βαφής και συχνά παίζει σημαντικό ρόλο σε παραδοσιακές τελετουργίες που περιλαμβάνουν αλχημεία και μαγεία.
Ωστόσο, εάν έχετε κατοικίδια αρουραίους ή ποντίκια, καλύτερα να τα κρατήσετε μακριά από την κόκκινη ουσία. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η ρητίνη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα μικρά πλάσματα, προκαλώντας αιμορραγία σε αρουραίους και κατεστραμμένα γονιδιακά κύτταρα σε ποντίκια.
Όσον αφορά το αν αυτό το είδος ανεπιθύμητης αντίδρασης μπορεί να επεκταθεί ή όχι στους ανθρώπους, οι ειδικοί εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι, επομένως συνιστάται εκτεταμένη έρευνα και προσοχή σε όσους τολμούν στον κόσμο του νέκταρ του δράκου.