Χθες το βράδυ οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και άλλων χωρών των Βαλκανίων είχαν την μοναδική ευκαιρία να δουν ζωντανά το εξαιρετικής ομορφιάς φαινόμενο Red Aurora, ή αλλιώς γνωστό ως Βόρειο Σέλας, το οποίο έγινε ορατό στην χώρα μας για πρώτη φορά!
Να σημειωθεί ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πληρώνουν για να μεταβούν ως τουρίστες σε χώρες με πολικές ζώνες για να το δουν από κοντά.
Οι εικόνες θυμίζουν ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο.
Είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, που γίνεται ορατό για πρώτη φορά μέχρι τις Βαλκανικές χώρες και καταλήγοντας να γίνει ορατό μέχρι και τις Σέρρες, αλλά και άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η αιτία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ήταν μία εξαιρετικά ισχυρή ηλιακή έκλαμψη η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί μία ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από το Βόρειο Ημισφαίριο, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.
Μια ισχυρή γεωμαγνητικη καταιγίδα επιπέδου G3 επηρέασε την Ευρώπη προκαλώντας φαινόμενα σέλαος ακόμη και σε Ιταλία και Βουλγαρία. Περισσότερα σε άρθρο https://t.co/q8IwhXXSDO
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) November 6, 2023
Στατιστικά, είναι πρακτικά και επιστημονικά αδύνατον το Βόρειο Σέλας να καταλήξει μέχρι τα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου, καθώς είναι κατά κανόνα ένας γεγονός που γίνεται ορατό μόνο στις Σκανδιναβικές χώρες, καθώς βρίσκονται πιο κοντά στον Βόρειο Πόλο.
Κι όμως για πρώτη φορά το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό σε ολόκληρη σχεδόν την Γηραιά Ήπειρο, καταλήγοντας έως και τα βόρεια τμήματα της χώρας μας, δημιουργώντας έτσι μοναδικής ομορφιάς εικόνες, αλλά θα έλεγε κανείς και έως έναν βαθμό… απόκοσμες.
Δείτε εικόνες και βίντεο:
Ο ουρανός της Θεσσαλονίκης με το "Βόρειο Σέλας" από τη Λεπτοκαρυά Πιερίας. pic.twitter.com/ewpXtnA1KG
— Πίθηκος Τάπας 🎲 | 🇱🇹🇦🇹🇳🇱 (@PithikosTapas) November 5, 2023
Το βόρειο Σέλας έφτασε ως τις Σέρρες pic.twitter.com/og3KVBAkgs
— Σωτήρης Παπ. (@sotpap1997) November 5, 2023
Aurora has reached Northern Greece! #Auroraborealis pic.twitter.com/0VwrUCwGdH
— Greek Heritage (@greece_heritage) November 5, 2023
Από Σέρρες
Το βορειο Σελας ορατό και στην Ελλάδα λόγο ισχυρής μαγνητικής καταιγίδας!!
#Aurora
Πηγη:Demetris KastorisΟρατό και από την Λεπτοκαρυά Πιερίας . #Auroraborealis pic.twitter.com/0qytgkEs6R
— ariana (@ariana712251) November 6, 2023
Το Βόρειο Σέλας ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη χαρίζοντας μαγικές εικόνες:
Το Βόρειο Σέλας πάνω από την Πολωνία (📷 Sebastian Kurda/Lubuscy Łowcy Burz) pic.twitter.com/lhNsoAxjEx
— Πίθηκος Τάπας 🎲 | 🇱🇹🇦🇹🇳🇱 (@PithikosTapas) November 5, 2023
Δεν είναι κάποιο πύρινο μέτωπο, είναι το Βόρειο Σέλας απόψε στη Σόφια της Βουλγαρίας, ορατό λόγω μία σπάνιας γεωμαγνητικής καταιγίδας. Απίστευτο… pic.twitter.com/j4kZhfzY4A
— ▪️𝝮𝞀𝝰𝝸𝝾𝘀 𝝟𝝾𝝸𝝻𝞈𝝻𝝴𝝼𝝾𝘀▪️ (@sleepygeor) November 5, 2023
Το Βόρειο Σέλας γίνεται για πρώτη φορά ορατό στην Βουλγαρία, ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο εξαιτίας μίας ιδιαίτερα ισχυρής γεωμαγνητικής καταιγίδας (ηλιακή έκλαμψη), που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βόρειο Ημισφαίριο.
📸 Καιρικά Νέα Θράκης
ℹ️ Forecast Weather Greece pic.twitter.com/wtgvqs7li5— ⚛️Ti/na💃 (@TinaTs2) November 5, 2023
@orestis_weather Πανέμορφο Βόρειο Σέλας εμφανές σε όλη την Ευρώπη!!!🌌🌌🌌🤩🤩‼️
Red Aurora in Crimea!!!
Photos from local groups pic.twitter.com/FALewYZEdR— Kirill Bakanov (@WeatherSarov1) November 5, 2023
🌀🌐🪅 – An astonishing red aurora borealis appeared in the skies of Slovakia, Russia, Australia, Romania and Ukraine, could it be due to the reversal of the Earth's Magnetic Poles?https://t.co/miublVdnXe. pic.twitter.com/u8fAAOC83R
— 🔥🗞The Informant (@theinformant_x) November 5, 2023
Σε τι οφείλεται το κόκκινο χρώμα στο Βόρειο Σέλας
Το κόκκινο χρώμα του Βορείου Σέλαος οφείλεται ύστερα από συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου η οποία κατευθύνεται προς την Γη.
Όταν όμως το χρώμα του Βορείου Σέλαος είναι πράσινο, οφείλεται στην σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλότερα υψόμετρα, με αποτέλεσμα να παράγονται φωτόνια τα οποία εκπέμπουν πράσινο χρώμα.
Η επιστημονική εξήγηση: