Ένα πρωτότυπο πείραμα πραγματοποίησε ένας άνδρας ο οποίος πέταξε φιλέτα σολομού στο βυθό της θάλασσας. 

Το βίντεο, που δημοσιεύτηκε από το κανάλι Ace Underwater στο YouTube, έχει συγκεντρώσει πάνω από 691.000 προβολές, αφήνοντας πολλούς να αναστατωθούν από τα πλάνα των θαλάσσιων πλασμάτων που ανταποκρίνονται στον σολομό.

Στο πείραμα, ο δημιουργός του καναλιού έκοψε στη μέση ένα φιλέτο σολομού, σούβλισε τα κομμάτια με μεταλλικά μπαστούνια και τα έριξε στον αμμώδη πυθμένα του ωκεανού. Πολλαπλές GoPros τοποθετήθηκαν για να καταγράψουν κάθε πιθανή αλληλεπίδραση της θαλάσσιας ζωής, αλλά αρχικά το φιλέτο προσέλκυσε ελάχιστο ενδιαφέρον.

Απτόητος, ο άνδρας επέστρεψε στην τοποθεσία και έκοψε τον σολομό σε μικρότερα κομμάτια, ελπίζοντας να προσελκύσει περισσότερα υποβρύχια πλάσματα.

">

Η κίνηση αυτή κίνησε την περιέργεια αρκετών ψαριών, αν και η δραστηριότητα γύρω από το φιλέτο παρέμεινε σχετικά χαμηλή. Ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε δραματικά όταν χρησιμοποίησε έναν σωλήνα για να πολτοποιήσει περαιτέρω τον σολομό, απελευθερώνοντας έλαια που τα ψάρια μπορούσαν να ανιχνεύσουν πιο εύκολα.

Αυτό που ακολούθησε ήταν μια αξιοσημείωτη επίδειξη θαλάσσιας συμπεριφοράς. Τα ψάρια-δαμαλίδες ήταν τα πρώτα που ερεύνησαν το πολτοποιημένο φιλέτο, ενώ σύντομα τους ακολούθησαν τα κόκκινα κατσικάκια και άλλα ψάρια του βυθού.

Τα λοχία ψάρια συμμετείχαν επίσης, όλα πρόθυμα να διεκδικήσουν ένα κομμάτι από τον διαλυμένο σολομό σε μια σκηνή που υπογράμμισε την ανταγωνιστική, καιροσκοπική φύση της ζωής στον βυθό.

Αναδιώτης: «Είμαι υπέρ του να επανέλθει η μαθητική στολή στα σχολεία»

Η κορύφωση του πειράματος σημειώθηκε όταν ένα χέλι, καθοδηγούμενο από την ισχυρή του όσφρηση παρά την κακή του όραση, έφτασε και κατέφαγε γρήγορα το εναπομείναν φιλέτο.

Η επιτυχία του βίντεο έγκειται στην ικανότητά του να αποκαλύπτει μια κρυφή πτυχή της θαλάσσιας ζωής – τον ανεπαίσθητο, αλλά σημαντικό ρόλο που παίζουν η διάσπαση της τροφής και η μυρωδιά στην προσέλκυση των ψαριών.

Αρχικά, τα ψάρια δεν ενδιαφέρθηκαν για το άθικτο φιλέτο, αλλά άρχισαν να έλκονται από τον σολομό μόνο όταν απελευθερώθηκαν τα έλαια του, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο η μυρωδιά πυροδοτεί συμπεριφορές διατροφής στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!