ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτή στο Αμπού Ντάμπι δεν ήταν εξέδρα. Κολλέγιο θηλέων ήταν. Μια καλή εξήγηση για την διπλή ελληνική ήττα...

Βίντεο: Η στιγμή που μετέωρο φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό πάνω από την Αττική

Το μετέωρο κατέγραψε η κάμερα του Μετεωρολογικού Σταθμού Αχαρνών

Βίντεο: Η στιγμή που μετέωρο φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό πάνω από την Αττική

Η κάμερα του Μετεωρολογικού Σταθμού Αχαρνών το βράδυ της Πέμπτης κατέγραψε τη στιγμή που ένα μετέωρο φώτισε εντυπωσιακά τον νυχτερινό ουρανό πάνω από την Αττική.

Το βίντεο αναδημοσίευσε ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, προκαλώντας ενθουσιασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι είναι το μετέωρο;

Σύμφωνα με την επιστημονική ορολογία, μετέωρο ονομάζεται το φωτεινό φαινόμενο που παρατηρείται όταν ένα μετεωροειδές -δηλαδή ένας βραχώδης όγκος από το διάστημα, μεγέθους από λίγα χιλιοστά μέχρι αρκετά μέτρα- εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης με υψηλή ταχύτητα.

Καθώς κινείται, προκαλεί έντονη τριβή με τα μόρια του αέρα, με αποτέλεσμα τον ιονισμό και την εκπομπή φωτός, δημιουργώντας αυτό που βλέπουμε ως «πεφταστέρι».

Τα μετεωροειδή εμφανίζονται σε ύψη περίπου 120 χιλιομέτρων και ανάλογα με το μέγεθός τους, μπορεί να εξαερωθούν εντελώς ή να καταλήξουν στο έδαφος ως μετεωρίτες, εφόσον δεν διαλυθούν πλήρως στην ατμόσφαιρα. Αν είναι αρκετά μεγάλα, η πρόσκρουσή τους μπορεί να δημιουργήσει κρατήρες.

Τα φαινόμενα αυτά συνήθως κινούνται με ταχύτητες δεκάδων χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο και συχνά αφήνουν πίσω τους φωτεινές ουρές, οι οποίες παραμένουν ορατές για λίγα λεπτά, παρουσιάζοντας ακόμη και κυματισμούς.

Τα μετέωρα διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Διάττοντες αστέρες (γνωστοί και ως «πεφταστέρια»): Είναι φωτεινά σημεία που εμφανίζονται στιγμιαία στον ουρανό και διαρκούν για 1-2 δευτερόλεπτα.
  • Βολίδες: Πρόκειται για μεγαλύτερους μετεωροειδείς, οι οποίοι συχνά εκρήγνυνται κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας ηχητικά φαινόμενα και, σε κάποιες περιπτώσεις, αφήνοντας πίσω τους μετεωρίτες που φτάνουν στο έδαφος.

Αν και η συνολική μάζα των μετεωροειδών που φτάνουν στη Γη είναι ελάχιστη σε σχέση με τη μάζα του πλανήτη, τα φαινόμενα που προκαλούν συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν και να γοητεύουν παρατηρητές σε όλο τον κόσμο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.