ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Κ.Καραμανλής και Α.Σαμαράς μιλάνε», λέει. Και;

Χ.Ζερεφός για θάνατο 13χρονης από κεραυνό στη Χαλκιδική: «Το σώμα μας είναι πολύ καλός αγωγός»

Τι κάνουμε αν κολυμπάμε και ξεσπάσει μπουρίνι

Χ.Ζερεφός για θάνατο 13χρονης από κεραυνό στη Χαλκιδική: «Το σώμα μας είναι πολύ καλός αγωγός»

O γενικός γραμματέας της Ακαδηµίας Αθηνών και καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης μίλησε για τον θάνατο της 13χρονης στη Χαλκιδική, που χτυπήθηκε από κεραυνό στην παραλία του Ποσειδίου.

Ο ειδικός έκανε λόγο για την μεγάλη επικινδυνότητα που έχει το κολύμπι όταν πέφτουν κεραυνοί. «Ο κεραυνός θα βρει το ψηλότερο σημείο στη θάλασσα. Το κεφάλι μας είναι το ψηλότερο σημείο όταν είμαστε στο νερό», τόνισε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1.

«Όπου φύγει – φύγει όταν ξεσπά μπουρίνι», είπε χαρακτηριστικά.

Για το φαινόμενο του κεραυνού ανέφερε πως «είναι το πιο βίαιο φαινόμενο στη φύση. Είναι μια εκτόνωση φορτίων κατευθείαν στο έδαφος. Το μπουρίνι όμως δεν ξεκινάει απότομα. Έχουμε χρόνο να απομακρυνθούμε.

Πρέπει να βγαίνουμε αμέσως μέσα από το νερό και να φεύγουμε γρήγορα από τη θάλασσα. Το σώμα μας είναι πολύ καλός αγωγός για τον κεραυνό. Υπάρχει μια ασφάλεια μες στο αυτοκίνητο, ενώ δεν πάμε κάτω από δέντρο ή κολώνα».

Σχετικά με τις θερμοκρασίες που αναμένονται για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, ο Χρήστος Ζερεφός επισήμανε πως «θα είναι από τα θερμότερα καλοκαίρια. Η θάλασσα εξακολουθεί να είναι πολύ θερμή, 1 με 2 βαθμούς πάνω από το κανονικό».

Μιλώντας για τις πυρκαγιές τόνισε ότι εξαιτίας του θερμού χειμώνα που προηγήθηκε «το έδαφος δεν έχει πολύ υγρασία, οπότε οποιαδήποτε πυρκαγιά αρχίσει, εξαπλώνεται πιο γρήγορα».

Τέλος, αναφερόμενος στα ρεκόρ θερμοκρασίας που καταγράφονται επισήμανε πως «δεν γνωρίζω αν θα σπάσει και άλλο ρεκόρ φέτος. Πέρσι, πρόπερσι, το 2021 σπάσαμε κάθε ρεκόρ. Όσο περνάνε τα χρόνια θερμαίνεται ο πλανήτης.

Έχουμε 2 βαθμούς πάνω από το κανονικό στη Μεσόγειο και νομίζω πως θα συνεχίζουμε να σπάμε ρεκόρ. Υπάρχει όμως η τεχνολογία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι επαρκείς, για να ικανοποιηθεί η συμφωνία των Παρισίων ώστε μέχρι το 2030 το ενεργειακό μίγμα της Ευρώπης να αποτελείται από ανανεώσιμες πηγές».

Το χρονικό της τραγωδίας στη Χαλκιδική

Η τραγωδία με τη 13χρονη που έπεσε νεκρή από κεραυνό εκτυλίχθηκε στο Ποσείδι της Χαλκιδικής την Παρασκευή (28/6).

Η 13χρονη βρισκόταν μαζί με τους γονείς της σε παραλία στο Ποσείδι. Οι τρεις τους κολυμπούσαν όταν ξέσπασε το ξαφνικό μπουρίνι στην περιοχή. Προσπάθησαν να βγουν γρήγορα από τη θάλασσα, όμως ένας κεραυνός χτύπησε τόσο τη 13χρονη όσο και τη μητέρα της.

Η γυναίκα είναι καλά στην υγεία της, όμως η 13χρονη κόρη της κατέληξε. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ΕΚΑΒ και διασώστες, προσπάθησαν να βοηθήσουν όμως δεν κατάφεραν να την κρατήσουν στη ζωή.

Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της, Από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής διεξάγεται προανάκριση.

Από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής διεξάγεται προανάκριση.

«Το δουλέψαμε όσο γίνεται, αλλά η κατάληξη ήταν τραγική» – Συγκινεί ο διασώστης για τη 13χρονη

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωστών για τις αγωνιώδεις προσπάθειες να επαναφέρουν τη νεαρή κοπέλα.

Ο συντονιστής του ΕΚΑΒ, Γιώργος Κοντός, μίλησε στον ΣΚΑΪ και είπε ότι «το κορίτσι απ’ ό,τι πληροφορήθηκα ήταν σε ανακοπή, είχε ασυστολία από την πρώτη στιγμή».

«Ξεκίνησε το πρώτο διαθέσιμο ασθενοφόρο από την Κασσανδρεία … Ταυτόχρονα υπήρχε μια εθελοντική ομάδα στο σημείο οι οποίοι έκαναν ΚΑΡΠΑ. Όταν φτάσαμε το παιδί ήταν σε ασυστολία, συνεχίστηκε η ΚΑΡΠΑ, παραλάβαμε για το Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, ταυτόχρονα έγινε ανταπόκριση και με το όχημα ταχείας επέμβασης», είπε στη συνέχεια.

Έπειτα, πρόσθεσε για την τραγική κατάληξη πως «έφτασε στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, και μετά από κάποια ώρα ανακοινώθηκε ότι το κορίτσι είχε καταλήξει.

Όταν φτάσαμε, ήταν σε ασυστολία, το δουλέψαμε όσο γίνεται, αλλά δυστυχώς η κατάληξη ήταν τραγική. Υπήρχε ένα σμαρτάκι, όχημα ταχείας επέμβασης που δουλεύει ένας διασώστης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έχει πάνω όλα τα συστήματα που χρειάζεται για πρώτες βοήθειες, το σύστημα κάνει μαλάξεις από μόνο του χωρίς να δουλεύει διασώστης. Ούτε αυτό βοήθησε».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.