ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

«Χάθηκε για πάντα το δάσος της Δαδιάς»: Οι θλιβεροί αριθμοί για τη μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία της ΕΕ

Θα χρειαστούν πάνω από 100 χρόνια για να αποκτήσουμε ξανά τέτοια δένδρα

«Χάθηκε για πάντα το δάσος της Δαδιάς»: Οι θλιβεροί αριθμοί για τη μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία της ΕΕ

Το δάσος της Δαδιάς χάθηκε μια για πάντα, λόγω της φωτιάς που κατέκαψε τα πάντα στον Έβρο και συνεχίζει να καίει για ακόμη μια ημέρα. 

Τη εξαιρετικά θλιβερή εκτίμηση ότι το δάσος της Δαδιάς έχει καταστραφεί για πάντα, την έκανε μιλώντας στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, μέλος της επιτροπής Γκολντάμερ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.

«Το δάσος της Δαδιάς όπως το ξέραμε δεν θα το ξαναδούμε», είπε ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.

«Δεν θα μπορέσουμε να ξανά έχουμε το οικοσύστημα της Δαδιάς. Δεν μπορούμε το συγκεκριμένο οικοσύστημα να το εντάξουμε στις γενικότερες απώλειες του 1.500.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Είναι κάτι το μοναδικό», πρόσθεσε.

Ο κ. Δημητρακόπουλος εξήγησε πως η περιοχή της Δαδιάς, είναι προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο NATURA που σημαίνει ότι έχει μοναδικότητα. Δεν συναντάται σε καμία άλλη περιοχή της Ευρώπης και αυτό γιατί οι συνθήκες που το δημιούργησαν ήταν μοναδικές.

«Αυτό το δάσος έχει χαθεί. Οι μαυρόγυπες, οι ασπροπάρηδες, και τα όρνεα που φώλιαζαν σε αυτό το δάσος και αναπαράγονταν είτε έχουν καεί είτε έχουν φύγει. Δεν θα επανέλθουν. Και αυτό το δάσος δεν θα επανέλθει σε αυτήν του την μορφή.

Ήταν ένα αρχέγονο δάσος μαύρης πεύκης αποτελούνταν από πολύ γηραιά δένδρα με πεπλατυσμένη κορυφή, πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε 100 με 150 χρόνια για να αποκτήσουμε τέτοια δένδρα με τέτοιο σχήμα ώστε να πάνε να ξαναφωλιάσουν εκεί οι μαυρόγυπες» τόνισε.

Ο καθηγητής του τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «είναι απορίας άξιον πως 10 μέρες τώρα πολεμάμε και η πυρκαγιά καίει το δάσος και το δάσος ακόμη να του βγει η ψυχή. Αυτό θα πρέπει να το δούνε αυτοί που ασχολούνται με την κατάσβεση».

Ο ίδιος, απορεί γιατί οι δασοπυροσβέστες δεν έχουν τον πρώτο και κύριο λόγο στην κατάσβεση μιας φωτιάς στο δάσος. «Οι δασοπυροσβέστες είναι η δουλειά τους και για αυτό προετοιμάζονται όλο το χρόνο. Τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δε συμμετέχουν». Επισημαίνει μάλιστα τον γενικό επανασχεδιασμό της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών. Και προτείνει την ενεργό συμμετοχή της στελεχωμένης δασικής υπηρεσίας και των ΟΤΑ.

Είναι σημαντική η «δημιουργία ενός ξεχωριστούν ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης στον οποίο θα συμμετέχουν ισότιμα το πυροσβεστικό σώμα, η δασική υπηρεσία και οι ΟΤΑ. Τον κύριο ρόλο ωστόσο πρέπει να αναλαμβάνει η δασική υπηρεσία γιατί το δάσος είναι το σπίτι της», υπογράμμισε.

Δύσκολη η επόμενη ημέρα στον Εβρο

Ο κ. Δημητρακόπουλος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την επόμενη ημέρα στην περιοχή εν όψει και φθινοπώρου. «Ειδικά για τον Έβρο πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε κυρίως στα πεδινά εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα με πολλούς τόνους λάσπης. Γιατί ο εθνικός δρυμός είχε πάρα πολλά χρόνια να καεί. Και έχει και οργανική ουσία και παχύ έδαφος είναι πρώτη ποιότητα τόπου που λέμε εμείς οι δασολόγοι και όλο αυτό το χώμα με τις βροχές θα κατέβει και θα πλημμυρίσουν χωριά και χωράφια.

Το καλό», πρόσθεσε ο ίδιος, «σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι οι υψομετρικές διαφορές δεν είναι μεγάλες, το ανάγλυφο είναι κάπως πιο ήπιο».

«Στον Έβρο η μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία της ΕΕ»

Εκθέτει την κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη η Κομισιόν, καθώς υποστηρίζει ότι είναι η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη, είναι η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη φωτιά στην ΕΕ από το 2000, οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή δεδομένων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τα θέματα διαχείρισης κρίσεων Balazs Ujvari, που έδωσε τα στοιχεία, ανέφερε ότι η Ευρώπη κινητοποίησε, στο πλαίσιο του μηχανισμού rescEU 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και έξι ελικόπτερα, από έξι κράτη-μέλη.

Φέτος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το Κέντρο Συντονισμού Έκτακτων Αναγκών κινητοποίησε 1 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο, που σταθμεύουν σε 6 κράτη-μέλη. Επιπλέον, 6 ευρωπαϊκές χώρες συνέβαλαν με 6 επίγειες ομάδες δασοπυρόσβεσης, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Μέχρι στιγμής έχουν καεί πάνω από 810.000 στρέμματα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα. Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν ξεκίνησε η καταγραφή δεδομένων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS)»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.